Eesti elanikud pooldavad kuulumist NATOsse ja liitlasvägede kohalolekut

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO hävitajad Baltikumi kohal
NATO hävitajad Baltikumi kohal Foto: SCANPIX

Värske Kaitseministeeriumi tellitud arvamusuuringu järgi pooldab 93 protsenti eestlastest Eesti kuulumist NATOsse ja 88 protsenti toetab liitlasvägede kohalolekut Eestis.

Uuringu andmetel üle poole vastanutest on arvamusel, et NATO osutaks Eestit ähvardava ohu korral otsest sõjalist abi, mis on võrreldes eelmise uuringuga kaheksa protsenti enam. Eestlastest usub NATO sõjalisse abisse 63 protsenti.

Samuti toetavad Eesti elanikud jätkuvalt riigikaitse praegust ülesehitust, kus kutseline kaitsevägi on kombineeritud ajateenistuse läbinutest moodustatava reservarmeega, sellist mudelit eelistab 84 protsenti elanikkonnast.

94 protsenti küsitletutest peab noormeeste ajateenistuse läbimist vajalikuks, sealhulgas 70 protsenti kindlasti vajalikuks. Samuti peab 87 protsenti küsitletutest oluliseks, et kõigis keskharidust andvates õppeasutustes peaks olema võimalik õppida riigikaitseõpetust.

Kaks kolmandikku küsitletutest arvasid, et eeloleval aastakümnel suureneb maailmas ebastabiilsus ja kasvab sõjaliste konfliktide tõenäosus. Peamiste ohtudena maailma julgeolekule tõstsid vastajad esile Venemaa tegevust oma mõjuvõimu taastamiseks, Islamiriigi ja terrorivõrgustike tegevust.

Võõrriigi rünnaku korral peab relvastatud vastupanu osutamist kindlasti või tõenäoliselt vajalikuks 83 protsenti eestlastest ja 70 protsenti venekeelsetest vastajatest.

«Uuringutulemused näitavad, et Eesti elanikkonna kaitsetahe on jätkuvalt kõrge,» ütles sotsioloog Juhan Kivirähk. «Samuti näitab uuring kindlustunde kasvu NATO toetuse osas.»

Kivirähi sõnul on kindlustunnet aidanud suurendada  liitlaste reaalsed sammud Eesti turvalisuse  tagamisel, nagu liitlasüksuste Eestisse saatmine, mida elanikkond valdavalt toetab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles