Ban taunis rünnakut Mariupolile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon taunis 30 inimelu nõudnud raketirünnakud Ukraina linnale Mariupolile, venemeelsete separatistide pealetungi ja provokatiivseid avaldusi.

Ukraina sadamalinnas Mariupolis sai laupäeval raketirünnakutes surma vähemalt 30 ja viga 97 inimest. OSCE hinnangul tulistati raketid separatistide kontrollitavatelt aladelt.

Separatistid üks liidreid Aleksandr Zahhartšenko teatas laupäeval pealetungi alustamisest Mariupolile, ent väitis hiljem, et võitlejad on saanud käsu vallutada Mariupoli ümbruse alad.

Ban mõistab tänase raketirünnaku Mariupoli linnale karmilt hukka, seisis maailmaorganisatsiooni peasekretäri pressiesindaja avalduses: «Ta märgib, et raketid tulistati ilmselt valimatult elamurajoonidesse, mis kujutab endast rahvusvahelise humanitaarõiguse rikkumist.»

Samuti taunis Ban separatistide juhtkonna ühepoolset lahtiütlemist relvarahust ja eriti provokatiivseid avaldusi uute alade hõivamisest.

«Ukraina rahu, territoriaalne terviklikkus ja stabiilsus, mis on lahutamatult seotud laiema regiooniga, tuleb kiiresti taastada,» seisis avalduses.

ÜRO Julgeolekunõukogu üritas Suurbritannia algatusel koostada Mariupoli rünnakute teemal avaldust, ent Venemaa blokeeris selle, ütlesid Lääne diplomaadid.

Ban tegi Mariupoli rünnaku kohta jõulise avalduse, ent Venemaa blokeeris ÜRO Julgeolekunõukogus analoogilise avalduse, ütles Briti suursaadik ÜROs Mark Lyall Grant suhtlusvõrgustikus Twitter.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles