Andrus Sukles: Villu Reiljan võis saada 1,5 miljonit krooni pistist

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastatud pilt pistise andmisest.
Lavastatud pilt pistise andmisest. Foto: Margus Ansu

Endise äripartneri Tullio Libliku palgamõrva tellimises kahtlustatuna vahistatud ärimees Andrus Sukles kinnitas saatele «Pealtnägija», et Liblik võis maksta Villu Reiljanile 1,5 miljoni krooni pistist.

Selle väite käis Sukles välja ligi aasta eest saatele antud intervjuus, vahendab ERR Uudised.

Sukles võttis «Pealtnägijaga» ühendust juba mullu oktoobris ning soovis rääkida oma endise äripartneri Tullio Libliku tegevusest. Samal ajal algas nn maadevahetuse kohtuprotsess, kus Liblik koos Villu Reiljaniga süüpingis istus.

Tõendeid Suklesel pole

Ettevalmistavas intervjuus väitis Sukles, et tema ja Liblik maksid 2005. aastal Villu Reiljanile poolteist miljonit krooni pistist, et Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) annaks Libliku ja Suklese Virtsu tuulepargi projektile maksimaalse eurotoetuse.

Suklese sõnul eraldas KIK projekti toetuseks viis miljonit krooni ning lõpliku otsuse allkirjastas Villu Reiljan. Suklese väitel jõudis sellest rahast temani tegelikult ainult 3,5 miljonit, sest Liblik viis ülejäänu enda sõnul Reiljanile altkäemaksuna tagasi.

Ühtegi tõendit Suklesel oma väite kinnituseks aga pole. Teemaga seoses intervjueeritud Villu Reiljan ja Tullio Liblik, nende advokaadid Aivar Pilv ja Maria Mägi ning mitmed ametnikud nimetavad väidet alusetuks.

Sukles möönis ka ise, et tegelikult ta ei tea, kas raha üldse pistiseks läks. Tema sõnul võis Liblik jätta osa riigi toetusest endale ettekäändel, et see läheb Reiljanile.

KIKi esindaja Helen Sulg märkis, et toetustaotluste kontroll on väga põhjalik ning isegi minister ja KIKi nõukogu esimees ei saaks toetuste jagamist manipuleerida. Ka keskkonnaministeeriumi dokumentatsioon oli laitmatu ning Suklese ja Libliku tuulepargi projekt taotluste pingereas üks paremaid.

Samas torkas avalikest dokumentidest silma, et Liblikuga seotud firmad said vaid aastase vahega KIKilt kaks korda maksimumtoetuse ehk kokku kümme miljonit krooni.

Reiljan: tegemist on alusetu valega

Villu Reiljan nimetas Suklese süüdistust alusetuks valeks. Ka vandeadvokaat Aivar Pilve sõnul on Reiljan kahe tülli pööranud ärimehe sõja süütu ohver.

Reiljani kinnitusel puudus tal voli rahaeraldusi ühes või teises suunas mõjutada. «Pole võimalik midagi mõjutada, sest hinnangud tehakse ära, selle jaoks on seal spetsialistid, kes konkreetselt asja tunnevad, konkreetset asja hindavad,» seletas Reiljan.

Liblikut maadevahetuse kohtuprotsessil kaitsva vandeadvokaadi Maria Mägi sõnul ei ole KIKist eraldatud raha üldse võimalik kasutada muuks kui üksnes selleks, milleks see on eraldatud ning selle kandmine mingile kolmandale isikule kokkuleppe alusel on võimatu.

Varsti pärast toetuse saamist müüdi tuulikufirma edasi ja praegu on Virtsu tuulepargi omanikud ettevõtjad eesotsas Jüri Mõisa ning Hannes Tamjärvega.

Äripartnerid Sukles ja Liblik pöörasid tülli, kui Liblik oli nende ühisest äriprojektist Pärnumaal Sauga valla Hirvepargi elamurajooni rajamisel väidetavalt 14 miljonit krooni kõrvaldanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles