Donetski venemeelsed võimud palusid Narvalt abi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olematu Donetski rahvavabariigi lipud Donbassis.
Olematu Donetski rahvavabariigi lipud Donbassis. Foto: SCANPIX

End tunnustamata rahvavabariigi osaks pidav Donetski linn palus oma sõpruslinnalt Narvalt viivitamatut abi, seades Narva võimud delikaatse valiku ette, kirjutab Põhjarannik.

«Kutsume Teid ja kogu maailma üles pöörama tähelepanu kuritegudele, mida Ukraina võimud sooritavad Donetski Rahvavabariigi rahumeelsete elanike vastu! Rahvusvahelised õiguskaitseorganisatsioonid on loodud inimesi kaitsma, mitte vaikima, kui nende silme all Donbassis inimsusevastaseid kuritegusid sooritatakse. Donbassi ei ole veel keegi põlvili surunud ega suru ka!» kirjutas 23. jaanuaril oma läkituses Donetski linna administratsiooni uus juht Igor Martõnov.

Selline pöördumine saadeti nii vene kui inglise keeles kõikidele Donetski sõpruslinnadele. Narva ja Donetski vahel on formaalselt mitte sõprus-, vaid partnerlussuhted. Kokku on Donetskil 13 sõpruslinna ja 10 partnerit maailma eri riikides.

Martõnovi kiri on vormistatud Donetski rahvavabariigi kahe peaga kotkaga blanketile, kus isegi elektroonilised aadressid ei näita linna kuuluvust Ukrainale.

Narva linnakantselei välissuhete nõunik Vjatšeslav Konovalov teatas Põhjarannikule, et Donetskist saadetud kirja arutati Narva linnapeaga ning tuleb tunnistada, et olukord on delikaatne. «Ametlikud suhted olid meil sõlmitud Ukraina koosseisu kuulunud Donetski linnaga, praegust moodustist − Donetski rahvavabariiki − ei ole aga riiklikult tunnustatud, seepärast ei ole meil volitusi nendega kontakte luua. Mis puudutab seal elavaid inimesi, siis nendele peab mõtlema küll, kuid midagi saab ette võtta vaid kodanikualgatuse raames: koguda raha, annetusi jne,» kommenteeris Konovalov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles