Keskerakond jättis riigikaitseseaduse vastuvõtmisel hääletamata

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Pärnu Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon jättis täna riigikaitseseaduse lõpphääletusel hääletamata, kuna ei olnud rahul oma muudatusettepaneku arvestamata jätmisega.

Riigikaitseseaduse poolt hääletas 67 Reformierakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni saadikut. Keskerakonna saadikud hääletusel ei osalenud.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles Postimehele, et Keskerakonna saadikud esitasid riigikaitseseadusele muudatusettepaneku, mille järgi ei saa president või riigikogu sõjaseiskorda enne lõppenuks kuulutada, kui on tagatud riigi iseseisvuse, sõltumatuse aegumatuse ja võõrandumise põhimõte.

Keskerakond põhjendas muudatust sellega, et muudatus välistab igasuguse allaandmise agressorile või Eesti territooriumi loovutamise. Sõnastus välistab võimaluse vastase poolt näiteks pantvangi võetud presidendi või riigikogu liikmete kaudu survestada allaandmist,» põhjendas Keskerakond muudatusettepanekut.

Riigikaitsekomisjon ei toetanud 19. jaanuari istungil Keskerakonna ettepanekut, märkides, et sõjaseisukorra väljakuulutamine ja lõppenuks kuulutamine on poliitilised otsused, millele ei ole põhjust seada tingimusi.

«Sõjaseisukorra lõppemine ei too kaasa põhiseaduses toodud väärtustest loobumist ning seega ei pea seda eraldi rõhutama. Sätte täiendamine mistahes piiravate tingimustega võib tekitada olukorra, mil rahvusvaheliste suhete, riigilaenude saamise või valimiste läbiviimise huvides oleks riigil vaja sõjaseisukord lõppenuks kuulutada ning jätkata riigi kaitsmist teiste seaduste või kõrgendatud kaitsevalmiduse regulatsiooni alusel, kuid seaduses sätestatud piirangud seda ei võimaldaks,» põhjendas riigikaitsekomisjon Keskerakonna ettepaneku arvestamata jätmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles