Tai ootab lõppu rahutustele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tai peaministri Samak Sundaravej tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad esmaspäeval Bangkokis.
Tai peaministri Samak Sundaravej tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad esmaspäeval Bangkokis. Foto: Reuters / Scanpix

Kuigi maailma uudistekanalid ketravad juba nädal aega pilte Bangkoki meeleavaldustest, on elu nii Tai pealinnas kui ka provintsides enamikule inimestele sama rahulik kui tavaliselt – kohalike olekust mingit ärevust ei paista.


Peaminister Samak Sundaravej poolt teisipäeva varahommikul välja kuulutatud eriolukord ei paista kusagilt välja. Armee kohalolekut pole tänavatel näha ning sõjaväe huvipuudus jõulise sekkumise vastu on ilmselge.


Tai üldsus asus eriolukorra väljakuulutamist kohe kritiseerima ning bangkoklased seda sujuvalt ignoreerima. Keegi ei taha verevalamist ega rahutusi, vaid lõpuks ometi normaalselt toimivat valitsust. Rahva vastumeelsust rahutuste suhtes näitas eriti eilseks kavandatud üldstreigi läbikukkumine.


Bangkoki ärikvartalis, kus asub ka enamik Tai pealinna hotelle, pole näha ei demonstrante ega sõdureid. Ainsad vormikandjad on, nagu ikka, parkimiskorraldajad ja liikluspolitseinikud.


Eelmisel teisipäeval valitsushoone hõivanud meeleavaldajad eesotsas liikumisega Rahvaliit Demokraatia Eest (PAD) on siiani olnud jäigal positsioonil: ükskõik mis, aga enne nad ei lõpeta, kui valitsus on kukutatud. Peaminister Samakile pannakse süüks, et ta on vaid diktaatorliku ekspeaministri Thaksin Shinawatra variisik.


Siiski ilmutas PADi liider Sondhi Limthongkul teisipäeval esimesi paindumismärke pärast seda, kui armeejuht kindral Anupong Paojinda keeldus jõuvõtetest PADi demonstrantide kallal. Sondhi lubas, et kui Samak lähipäevil tagasi astub, lahkuvad demonstrandid tänavailt.


Sondhi, kelle juhitud liikumine lükkas paar aastat tagasi Thaksini võimult, teab ka, kes võiks juhtida valitsuskabinetti, kui Samak lõpuks tagasi astub. Uus peaminister võiks olla kas haridusminister Somchai Wongsawat või rahandusminister Surapong Suebwonglee. Samak aga ei kavatse niipea võimust loobuda.


Bangkoki kesklinnas alanud PADi protestiliikumine levis eelmise nädala lõpul pealinnast välja, andes hoobi Tai turismisektorile. Demonstrandid vallutasid Lõuna-Tais Hat Yai, Phuketi ja Krabi lennuvälja maandumisrajad.


Ära jäi sadu reise, tuhandete turistide lennud lükkusid edasi. Kuigi olukord taastus pühapäeva pärastlõunaks, oli kahju juba tehtud.


Nüüd kurdab Tai reisikorraldajate ühenduse esimees Apichart Sankary, et võrreldes eelmise aastaga on välisturistide reisibroneeringud talviseks kõrghooajaks vähenenud kümne protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles