Rõivas: relvarahu tuleb seekord päriselt ellu viia

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas.
Taavi Rõivas. Foto: Mihkel Maripuu

Peaminister Taavi Rõivas ütles Minskis sõlmitud vaherahuteadet kommenteerides, et sel korral tuleb relvarahu ka reaalselt ellu viia.

Peaministri sõnul on oluline, et relvarahu, mis Minskis kokku lepiti, seekord ka päriselt ellu viidaks. «Pärast viimast relvarahu, mis sõlmiti Minskis viis kuud tagasi, on surma saanud üle 5000 inimese, sealhulgas palju tsiviilelanikke. Tänases kokkuleppes on palju detaile, mis vajavad edasist tööd ja lepingu edukuse määrab tingimuste reaalne täitmine,» sõnas ta pressiesindaja vahendusel.

Rõivas lisas, et lisaks Minski kokkulepete täitmisele on oluline tagada Ukraina majanduslik kestlikkus ning selleks peab Euroopa Liit koos teiste rahvusvaheliste partneritega suurendama majanduslikku toetust Ukrainale. Laenuabi andmine oli üks põhiteemasid ka Rõivase kohtumistel peaminister Jatsenjuki ja president Porošenkoga.

Endise välisministri, europarlamendi saadiku Urmas Paeti sõnul on Minskis sõlmitud vaherahu oluline samm vägivalla peatamiseks, ent väga oluline on, et kõnelused jätkuksid ulatuslikuma lahenduse suunas.

«Edasine sõltub sellest, kas uut vaherahu hoitakse ning liigutakse edasi näiteks raskerelvastuse väljaviimise ja Vene-Ukraina piiril kontrolli taastamisega,» ütles Paet, lisades, et Euroopa Liidul tuleb jätkata intensiivset tegevust põhimõttelise konfliktilahenduse leidmiseks.

Prantsusmaa president François Hollande ja tema Vene kolleeg Vladimir Putin kuulutasid umbes tund aega tagasi Minskis välja vaherahu Ida-Ukrainas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles