Oma mehe tapnud naise süüdimõistmine jäi jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna ringkonnakohus jättis lõppeval nädalal muutmata varasema kohtulahendi, mille järgi jäi naine süüdi oma abikaasa tapmises ja sai selle eest reaalse vangistuse.

Harju maakohtu mullu 20. veebruari otsusega tunnistati Julia Vitovets tapmises süüdi ja teda karistati vangistusega kuueks aastaks. Naine tunnistati süüdi selles, et tunamullu 10. juunil õhtusel ajal lõi ta Maardus asuvas korteris ühise alkoholitarvitamise käigus tekkinud tüli tagajärjel noaga rindkere piirkonda enda abikaasale, tekitades talle eluohtliku tervisekahjustuse, mille tagajärjel suri kannatanu sündmuskohal.

Naise ütluste kohaselt kasutas mees tema suhtes väga intensiivset vägivalda. Ründe lõpetamiseks haaras ta lauasahtlist noa ja lõi sellega abikaasat. Ringkonnakohus leidis seejärel, et kuigi naine on olnud aastaid perevägivalla ohver ja ka kuriteosündmuse päeval tarvitas kannatanu tema suhtes vägivalda, ei ole väited teo toimepanemisest hädakaitseseisundis siiski tõendatud. Seejärel jõudis kaasus riigikohtusse, mis tühistas Tallinna ringkonnakohtu otsuse ja saatis kriminaalasja Tallinna ringkonnakohtule uueks arutamiseks teises kohtukoosseisus.  

Riigikohtu otsusega tuli ringkonnakohtul kriminaalasja uuel arutamisel muu hulgas kontrollida apellantide väiteid teo toimepanemisest hädakaitseseisundis ja anda seejuures hinnang tõenditele, millele tugines küsimuse lahendamisel maakohus.

«Kui tuvastatakse, et süüdistatav tegutses hädakaitseseisundis, on edasi vajalik hinnata, kas kannatanu õigusvastase ründe tõrjumiseks valitud vahend oli eesmärgi saavutamiseks sobivaim ja säästvaim,» seisab riigikohtu otsuses.

Lõppeval nädalal jättis ringkonnakohus siiski naise süüdimõistmise tapmises jõusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles