Briti mõttekoda soovitab Afganistanis mõõdukust

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Kandaharis patrullis.
USA sõdur Kandaharis patrullis. Foto: Reuters/ScanPix

Maineka Briti mõttekoja Rahvusvahelise Strateegiliste Uuringute Instituudi (The International Institute for Strategic Studies, IISS) eile ilmunud 2010. aasta ülevaade soovitab läänel vähendada ambitsioone Afganistanis ja vaadata seda kohta proportsioonis ülejäänud globaalsete julgeolekuohtudega.


«2010. aasta strateegiline uuring ei taha pakkuda uut üldist strateegiat Afganistanile,» teatas IISS oma eilses pressiavalduses. «Kuid väidab siiski, et sõjaliselt ja psühholoogiliselt Afganistani külge klammerdumine ei teeni lääneriikide laiemaid poliitilisi ja julgeolekuhuve.»

«Afganistani väljakutset tuleb vaadelda ja sellega tegeleda proportsioonis ülejäänud ohtudega ning teiste välispoliitiliste uuringute vajadustega,» öeldi samas dokumendis.

IISSi hinnangul peaksid koalitsioonijõud keskenduma Afganistanist lähtuva terroriohu vähendamisele ja terroristide heidutamisele. Sestap tuleks sõjalises mõttes pingutada pigem põhjaprovintsides ning takistada mässuliste katseid haarata kontrolli aladel, mis pole valdavalt puštude omad, ja Talibani koostööd Al-Qaedaga.

Teiseks soovitab IISS muuta Afganistani föderaalsemaks ja anda rohkem võimu nõrgas positsioonis Kabulilt üle provintsidele. Kolmandaks muuta kohalikumaks ka julgeolekujõud ja panna korda hoidma senisest piirkondlikumad väed. Neljandaks soovitatakse USA-l tegeleda rohkem Pakistaniga.

«Praegune terrorismivastane strateegia on liialt ambitsioonikas, liialt kaugenenud peamistest julgeolekueesmärkidest ning kurnab liialt diplomaatilist ja sõjalist energiat , mida läheb vaja nii selles piirkonnas kui mujal,» leidis IISS.

Üldisemalt märkis IISS, et majanduskriis on muutnud riigid egoistlikumaks ja rahvusvahelise koostöö juhuslikumaks. «Kuigi majandusliku protektsionismi riski on siiani suudetud vältida, tundub strateegiline protektsionism olema tõusul ning aina rohkem riike defineerib oma rahvuslikke huve täpsemalt ja ka käitub vastavalt sellele,» leidis mõttekoda.

Eriti ilmekalt võib seda tendentsi IISSi hinnangul näha Hiina ja India eneseteadvuse tõusus. Kuigi nende huvid põrkuvad kohtades, nagu Pakistan, küberruum ja Aafrika, on nad samas üksteise liitlased kliimamuutuste küsimuses.

Euroopas toob IISS välja Tür­gi individualismi tõusu. Kuigi Ankara on jäänud pühendunuks eesmärgile pääseda ELi, ei lase türklased end Lähis-Ida poliitikat ajades Euroopast ega USAst segada.
IISS asutati aastal 1958. Esimene peaküsimus, millega uurimiskeskus tegeles, olid analüüsid selle kohta, kuidas säilitada tsiviliseeritud rahvusvahelised suhted tuumaajastul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles