Kunstimuuseum tagastab Pätsi ihuarsti tütrele seitse maali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohus.
Kohus. Foto: Lauri Kulpsoo

President Konstantin Pätsi ihuarsti tütar nõudis kohtu kaudu Eesti Kunstimuuseumilt tagasi seitse taiest, mis kuuluvad Konrad Mäe, Ado Vabbe ja Peet Areni möödunud sajandi esimese poole loomepärandisse.

«See kohtuotsus oli väga tänuväärne, sellepärast, et selline kaasus puudus. Kohtuotsus andiski seaduse tõlgendamise võtme. Selles mõttes on väga hea, et see kohtuastmest läbi käis,» ütles kultuuriministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto BNS-ile.

Kas maalid jäävad kunstimuuseumi depositsiooni, ei ole veel selge.

Pätsi isikliku arsti tütar soovis muuseumilt saada Peet Areni õlimaali «Mare Leet» ja joonistust «Tütarlapse portree», Konrad Mäe õlimaale «Maastik tuulikuga» ja «Veneetsia» ning joonistust «Marie Reisiku portree», Ado Vabbe akvarelli «Maastik» ja Linda Sõbra skulptuuri «Noormehe pea».

Neist mitme puhul on tegemist tõeliste pärlitega, näiteks Mare Leedi portree on vaat et ikooniline maal, mida on palju reprodutseeritud ja näitustel eksponeeritud.

Tuntud ja näitustel eksponeeritud on ka Konrad Mäe pildid ning need pildid on ka rahaliselt hinnalised - praegusi hindu arvestades ületab tööde koguväärtus 100 000 euro piiri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles