Justiitsministeerium: valimiskeelul võiksid olla vaid kindlad piirangud

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeerium
Justiitsministeerium Foto: TOOMAS HUIK/PM

Justiitsministeeriumi avaliku õiguse talituses nõunikuna töötava Paloma Krõõt Tupay sõnutsi on riigiasutus ka varasemalt tõstatanud üles vangide valimisõiguse teema, pakkudes oma poolt lahenduseks, et valimiskeelul võiksid olla vaid kindlad piirangud.

Kuna vangide valimisõiguse keelu puhul on viidatud vastuolule inimõiguste konventsiooni ja Euroopa inimõiguste kohtu praktikaga, siis on Paloma Krõõt Tupay sõnul ka justiitsministeerium selle teemaga varasemalt tegelenud.

«Oleme saatnud vastava kirja ka riigikogu põhiseaduskomisjonile,» ütles Tupay. Nõunik lisas: «Meie ettepanek oli, et valimisseadust võiks muuta nii, et valimiskeeld ei oleks üldine, vaid sellel oleks kindlad piirangud, näiteks võiks kaaluda valimisõiguse piiramise sidumist konkreetsete kuriteoliikidega või karistuse kestusega.»

Tallinna ringkonnakohus otsustas täna rahuldada Tallinna vangla kinnipeetava kaebuse ning kohustas Jõhvi vallasekretäri tagama, et kohtusse pöördunud kinnipeetav kantakse riigikogu valimistel valijate nimekirja. Kohtuotsus kuulub viivitamatult täitmisele.

Kohtuotsuse kohaselt ei ole riigikogu pika aja jooksul viinud valimisseadust kooskõlla Euroopa inimõiguste kohtu praktikaga, mis ei luba riigil valimatult ja eranditeta piirata kõikide vangide valimisõigust parlamendivalimistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles