Galojani uus kodu müüri ja traataia taga

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmandik neist on varastanud, kolmandik seotud narkootikumidega ja kolmandik vigastanud või tapnud. Need on Anna-Maria Galojani uued elukaaslased järgmiseks viieks kuuks.

Nagu astuks ajas tagasi. Ligi saja-aastane, Tallinna külje all asuv Harku ja Murru vangla, suletakse mõne aasta pärast.

Harku ja Murru vangla.
Harku ja Murru vangla. Foto: Kaarel Tigas/Õhtuleht

Aga enne seda peab Suurbritanniast kodumaale toodud Galojan seal viis kuud ära istuma. Tartu Ülikooli politoloogia eriala lõpetanud Galojani tulevased kaaslased on keskmiselt 25- kuni 35-aastased, vaid kahel on kõrgharidus.

Praegu viibib Eestist kolmeks aastaks Londonisse põgenenud naine Tallinna vangla üksikkambris. Lähipäevil saab ta omale aga Harku ja Murru vanglas kolm või üheksa uut kambrikaaslast. See sõltub, millisesse kambrisse ta paigutatakse. «Me oleme üks viimaseid vanematüübilisi vanglaid, kus on kambrid suuremad kui teistes vanglates,» ütles vangla direktor Kermo Päll.

Neljane kamber Harku vanglas. Foto:
Neljane kamber Harku vanglas. Foto: Foto: Liis Treimann

Kellega uus kinnipeetav ühes toas elama hakkab, otsustatakse vestluse käigus isiksuseomaduste järgi. Tähtis on, et vangil oleks turvaline.

Galojan mõisteti muuhulgas süüdi 60 000 euro omastamises. Selle rahaga käis ta reisidel, iluoperatsioonidel ja ostis kalleid brändiriideid.

Anna-Maria Galojani elu Londonis.
Anna-Maria Galojani elu Londonis. Foto: Indrek Galetin

Luksuslikul elustiilil on nüüd aga mõneks ajaks kriips peal. Gucci asemel peab Galojan selga tõmbama vangide õmmeldud pruunid riided. Ainsaks iluhoolduseks jääb meik ühistualeti peegli ees. Kui huulepulk otsa saab, siis vangla talle uut ei hangi.

Vangide riided. Foto: Liis Treimann
Vangide riided. Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Keskmiselt veedab üks naisvang Harku ja Murru vanglas viis kuni kuus aastat. «Naistele on ette nähtud spetsiaalne [motiveerimise] sotsiaalprogramm,» ütles Päll. «Et nad suudaksid ellu viia muudatusi ja vabanedes hakkama saada nii, et ei sooritaks uut kuritegu.»

Harku ja Murru vangla direktor Kermo Päll. Foto: Liis Treimann
Harku ja Murru vangla direktor Kermo Päll. Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Selleks istutakse grupis koos teiste vangidega ja räägitakse näiteks suhetest lähedastega. Programmi lõpuks peab valmima plaan, kuidas vanglast vabanedes käituda.

See vana väsinud vana maja on viimane renoveerimata vangla. Ja ainus, kus naised Eestis karistust kannavad. Isegi kui Galojan saab päevad veeta töötades, õppides ja plaanides elu vabaduses, ei saa sellest viiest kuust meelakkumine.

Aga äkki väljub ta vähemalt parema plaaniga. Et sinna enam kunagi naasma ei peaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles