Politsei uuris valimispettust Võru pensionäride keskuses

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletus
E-hääletus Foto: Postimees.ee

Politsei uuris kaebust võimaliku valimispettuse kohta Võru pensionäride päevakeskuses, mille juht olevat väidetavalt eakate eest e-hääletanud, kuid rikkumist ei tuvastanud.

Kaebuse teinud Võru pensionäri lähedane tuttav rääkis Postimehele, et Võru pensionäride päevakeskuse juhataja Astrid Hurt hääletas eelhääletuse ajal oma tööarvutist päevakeskuse pensionäride eest. «Ta võttis inimeste ID-kaardid ja paroolid ning hääletas nende eest, kõik hääled läksid sotsiaaldemokraat Inara Luigasele,» ütles naine.

Tema sõnul andsid sedasi oma hääled kõik pensionäride seltskonnalaulu ringi eakad. «Luigas maksis talvel kinni ringi bussisõidu Obinitsa, valimiste ajal kohtudes rõhutas, et on andnud raha nende jaoks. Samuti rääkis ta, et tema oma valimisplakateid üles ei pane, vaid annab selle raha neile. Ütles selgelt, et kui valituks saab, annab edaspidigi pensionäridele raha, mis neil vaja. Lõpuks pidi neid ka üllatus ootama,» rääkis naine.

Ta rääkis mitme pensionäriga ja küsis, kas keegi ei öelnud «ei, miks me peaks tema poolt hääletama?». «Vanainimene vastas mulle: no kussa! Nad on nii kaitsetud, neil on iga sent heaoluks arvel ja see oleneb heast läbisaamisest päevakeskuse juhatajaga. Nad tunnistasid, et tundsid survet.»

Nii tulnudki tema sõnul eelhääletuse ajal toimunud lauluproovi juhataja ja kutsunud pensionäre: «Teeme nüüd siis ära!» Kõik käisidki juhataja kabinetis hääletamas. «70-80-aastane ei oska ju arvutiga ligi käia, see on selge,» mõistis naine. «Kuid samal ajal olid ka valimisjaoskonnad lahti,» viitas naine, et pensionärid oleksid saanud oma vaba tahet avaldada ka paberil häält andes.

«See oli peenelt tehtud asi, nii et vanainimesed ei saanudki aru, et nad seadust rikuvad. Üks käis veel mitu korda juhataja kabinetis, sest kord olid tal PIN-koodid maha jäänud, siis oli ID-kaart vana. Seejuures ise ta veel imestas, et «kus seda enne nähtud, et PIN-koodiga tuleb valimas käia? Alati on ju passiga hakkama saadud...»,» näitlikustas naine.

Naine märkis, et juhataja kabinetis käisid kõik lauluringi 32 lauljat, kuid lisaks käib keskuses koos tantsijate, võimlejate ring. «Juhataja oli veel öelnud midagi sellist, et vist ikka saime hakkama. Justnagu oleks neil olnud mingi kokkulepe, mitu häält oli kokku vaja?» arutles naine.

Juhataja: aitasin kolme klienti

Võru Pensionäride Päevakeskuse juhataja Astrid Hurt kinnitas Postimehele, et mingisugust pettust ei olnud. «Mina aitasin teha kolmel päevakeskuse kliendil elektroonilise hääletuse: nad ise tulid, ütlesid kandidaadi, kelle poolt hääletada soovivad, vastastikul usaldusel ma aitasin selle ära teha. Neljas klient tuli ka, aga kuna tal polnud PIN-koode kaasas, siis temal jäi tegemata,» rääkis Hurt.

Ta kinnitas, et need inimesed hääletasid tõepoolest Inara Luigase poolt.

Hurda sõnul oli aga igaüks eri rühmast: üks käib võimlemises, üks seltskonnalaulus, üks tantsuringis. «Kaks neist on mul lausa sõbrannad. Nad kasutasid võimalust, mille ma olin välja pakkunud. Ütlesin, võite tulla minu arvutisse hääletama, kuid arvutikasutus on eakale keeruline.»

Sellega, et hääletanud võisid tunda survet või mõjutust just Luigase poolt hääletada, Hurt nõus ei olnud. «Meil käidi igast erakonnast valimiskampaaniat tegemas, teised on meie pensionäride tegevusi samuti toetanud. Inara Luigasega on meie päevakeskusel juba väga mitu aastat kontakt, ta on aidanud meil paljut teha ning ka ise oma kohtumisteks siin ruume rentinud,» lausus päevakeskuse juht. «See ei olnud küll mingi mõjutusvahend.»

Hurda sõnul käisid valimiskampaania ajal kohtumisi tegemas poliitikud ka Keskekrakonnast, Reformierakonnast, IRList. «Leidsin, et see on ka õige, et eakad tutvuvad kandidaatide ja nende ideedega.»

See, et keegi tema abi valija mõjutamiseks või valimispettuseks peab, tuli Hurdale suure üllatusena. Miks, seda ta kommenteerida ei ossanud.

«Aga see jutt, et ID-kaardid sai kokku korjatud ja mina tulin siia oma ruumi valima, see on lausvale!» kinnitas päevakeskuse juhataja.

«Politseile laekus vihje võimalikust valimisvabaduse rikkumisest Võru pensionäride päevakeskuses, kus esialgse teate kohaselt koguti kokku mitme eaka ID-kaart,» märkis Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak. Karistusseadustiku paragrahv 162 kohaselt on keelatud mistahes moel valimisvabaduse rikkumine, sh hääletamisel osalemise takistamine  ja hääletusotsuse mõjutamine kas soodustusi või varalist kasu lubades.

«Politsei kontrollis teates sisaldunud informatsiooni vestluste käigus ning selgitas välja, et tegemist ei olnud kirjeldatud valimisvabaduse rikkumisega. Politseile teadaolevalt abistas päevakeskuse juhataja mitut pensionäri elektroonilise hääle andmisel viimaste palvel ja nende endi juuresolekul. Selline tegevus põhines vastastikusel usaldusel ning miski ei viita päevakeskuse juhatajapoolsele usalduse rikkumisele,» ütles Gonjak.

Politsei ei leidnud ühtegi viidet sellele, et hääletajaid oleks mõjutatud.

Luigas: raha ja toetus on kaks erinevat asja

Sotsiaaldemokraat Inara Luigas kuulis sellisest kaebusest Postimehe ajakirjanikult. «Raha kohta olen maalati öelnud: nii palju, kui mul üle jääb palgast, olen paljusid toetanud, mitte ainult päevakeskusi, ka eakaid, üksikisikuid, nii nagu välja tuleb. See, et me käisime Obinitsas, on ka õige, kultuuripealinna tiitli saamisel.»

Toetust pole ta aga kunagi sidunud kohustusega teda valida. «Jumala eest – need on kaks erinevat asja! Absoluutselt kõik riigikogu liikmed teevad kutseid Toompeale, toetavad mingeid reise. Need on alati lahus nõudmisest, kui te mind toetate, siis ma maksan kinni - niiviisi see ei käi! Meie kui riigikogu liikmete ülesanne ongi oma piirkonna inimesi toetada, see on ju maksumaksja raha!» rääkis Luigas.

Samuti kinnitas ta, et käis päevakeskuses kampaaniat tegemas: «Ikka käisin! Samuti Põlvas, Valga eakatega kohtumas, igal pool. Võrus oli üks paljudest kohtumistest.» Tema sõnul kestsid kohtumised pikalt, arutati tõsistel teemadel poliitikast ja pensionidest kuni julgeolekuni välja. Ta lisas, et on Võru pensionäride päevakeskuses käinud ka näiteks piiriüleseid kohtumisi pidamas, sest seal on soodsad ruumirendid.

«Igasuguseid lugusid võib teha, justkui ma käisin kedagi mõjutamas. Aga valimistega seotud kohtumised ongi sellised, selgitatakse, miks võiks sotse valida,» rääkis Luigas. «Hääleostmist raha eest pole kunagi olnud! Politsei võib rahulikult seda sügavalt uurida.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles