USA soomukite kolonn sõidab läbi Eesti Saksamaale

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide soomustransportöörid Stryker M1126 Tapal.
Ameerika Ühendriikide soomustransportöörid Stryker M1126 Tapal. Foto: Liis Treimann / Postimees

Ameerika Ühendriikide 2. ratsaväerügemendi kompanii alustab laupäeval kolonnis läbi Eesti teekonda Saksamaale, et näidata sellega pühendumist oma liitlaste julgeoleku tagamisse ja näidata üksuse manöövrivõimekust. 

Kolonnis on üle 40 militaarsõiduki, sealhulgas 20 Strykeri soomustransportööri, teatas kaitseväe peastaap.

Läbi Eesti teel kodubaasi Saksamaal Vilseckisse teevad Ameerika Ühendriikide kaitseväelased kolmes linnas peatuse, et näidata huvilistele oma üksuse relvastust ja tehnikat. Samuti on üritusele kaasatud noorkotkad, kodutütred, veteranid ja kaitseministeeriumi esindajad

Ameeriklased avavad laupäeval näitused kell 9 Türil kultuurimaja ees, kell 9 Paides samuti kultuurimaja juures ning kell 12 Pärnus teater Endla esisel platsil. Pärnu näitusel esitlevad oma relvastust ja tehnikat ka kohalikud kaitseliitlased ning soovijaile jagatakse sõdurisuppi. Türil ja Paides kestab näitus kaks ning Pärnus neli tundi.

Pärast relvastuse ja tehnikanäitusi veedavad ameeriklased öö Eametsas ning järgmisel hommikul suunduvad Ikla piiripunkti kaudu Saksamaale.

«Ootame seda üritust väga, sest nii saame näidata oma pühendumist oma NATO liitlaste julgeoleku tagamisse, samuti on see hea viis näidata meie iseseisvate operatsioonide võimekust,» ütles 2. ratsaväerügemendi kompaniiülem kapten James Gibbs.

2. ratsaväerügemendi 3. eskadron on soomustransportööre Stryker kasutav Ameerika Ühendriikide Euroopa väejuhatuse alluvusse kuuluv mehhaniseeritud jalaväeüksus, mis alaliselt paikneb Saksamaal Vilseckis. 2. ratsaväerügement on moodustatud 1836. aastal ning on lisaks Afganistani ja Iraagi operatsioonidele osalenud ka Esimeses ja Teises maailmasõjas ning Ameerika Ühendriikide kodusõjas.

2. ratsaväerügemendi 3. eskadroni mehhaniseeritud jalaväekompanii vahetab välja 3. jalaväediviisi 7. jalaväerügement, mis loodi rohkem kui 200 aastat tagasi ja on üks vanimaid Ameerika Ühendriikide maaväe jalaväeüksuseid. Üksus on osalenud 12 sõjas ning saanud rohkelt tunnustusi. Rügement on osalenud mõlemas maailmasõjas, Korea ja Vietnami sõdades, aga Iraagi ja Afganistani operatsioonidel.

USA hoiab Eestis kompanii suurust roteerivat üksust, see on osa Ameerika Ühendriikide heidutusmeetmete operatsioonist Atlantic Resolve Kirde-Euroopas, mille eesmärk on NATO julgeolekumeetmete tugevdamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles