Moskva liitlased ei tunnusta separatiste

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov (paremal) pressikonverentsil koos kolleegidega Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioonist.
Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov (paremal) pressikonverentsil koos kolleegidega Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioonist. Foto: AFP / Scanpix

Venemaaga liitlassuhetesse astunud endised kommunistlikud vabariigid pole seni toetanud Moskva otsust tunnustada ametlikult Gruusiast omaalgatuslikult lahkulöönud separatistlikke valitsusi.

 

Ehkki sel nädalal tehtud avalduses kritiseeritakse Gruusiat ja süüdistatakse seda riiki agressioonis, ei viidata tekstis millegagi Venemaa sammule tunnustada Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat iseseisvate riikidena, vahendas Reuters. Seni on seda teinud vaid kaugel maakera teisel poolel asuv Nicaragua.

Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsioon (ODKB), mis on loodud Moskva juhtimisel,  ühendab Venemaad, Valgevenet, Armeeniat, Kasahstani, Usbekistani, Tadžikistani ja Kõrgõzstani.

Moskvas toimuva tippkohtumise eel nõu pidanud ministrid väljendasid küll muret «Gruusia sõjategevuse pärast Lõuna-Osseetias, mis tõi kaasa arvukad tsiviilohvrid… ja suure humanitaarkatastroofi», ning hoiatasid «topeltstandardite ohu eest rahvusvahelistes suhetes», ent sellest kaugemale ei mindud.

Vene Föderatsiooni välisminister Sergei Lavrov pidas dokumenti sellegipoolest vastuvõetavaks, kuna selles sisalduvat «kõik õiged märkused». Nõukogude impeeriumi lagunemise järel suurriigile alles jäänud liitlased tunnustasid avalduses muu hulgas ka Venemaa aktiivset rolli julgeoleku tagajana Kaukaasias.

Moskva üritas alles eelmisel nädalal tulutult leida toetust oma otsusele separatiste tunnustada ka Shanghai Koostööorganisatsioonis (SCO), kuhu kuuluvad Venemaa kõrval veel Hiina ja neli endist Nõukogude vabariiki Kesk-Aasiast.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles