Savisaare seisund on endiselt kriitiline

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar viibib Tartu Ülikooli kliinikumi intensiivravi osakonnas. Teda käisid möödunud nädala neljapäeval vaatamas poeg Erki Savisaar, Keskerakonna peasekretär Priit Toobal, Tartu Ülikooli kliinikumi
juhatuse liige, ülemarst Margus Ulst ja perekonnasõber Raimond Kaljulaid.
Edgar Savisaar viibib Tartu Ülikooli kliinikumi intensiivravi osakonnas. Teda käisid möödunud nädala neljapäeval vaatamas poeg Erki Savisaar, Keskerakonna peasekretär Priit Toobal, Tartu Ülikooli kliinikumi juhatuse liige, ülemarst Margus Ulst ja perekonnasõber Raimond Kaljulaid. Foto: Kristjan Teedema

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare seisund ei ole öö jooksul oluliselt muutunud, ta on endiselt Tartu Ülikooli kliinikumis intensiivravi osakonnas kriitilises seisundis. Edgar Savisaare ihuarst Peep Põdder ütles, et tema hinnangul on Savisaarel täiesti tavaline bakteriaalne nakkus.

Keskerakonna pressiesindaja Taavi Pukk teatas hommikul, et arstid on jõudnud haiguse põhjustajale jälile ning saavad tänu sellele ravi märksa täpsemalt suunata.

«Nagu varasemalt oleme teatanud, on tegemist raske infektsioonhaigusega,» märkis ta.

Kella 14:20 paiku rääkis Edgar Savisaare ihuarst ja sõber, Jõgeva haigla juht Peep Põdder Postimehele, et tema hinnangul on Savisaarel täiesti tavaline bakteriaalne nakkus. «See ei ole midagi sellist eriskorralist. Selliseid juhtumeid on Eestis kümneid ja kümneid igal aastal, kus lihtsalt haigus kulgebki niimoodi ägedalt ja kus ongi vaja intensiivravi,» ütles Põdder.

Ta rõhutas mitmel korral, et Savisaare infektsioonhaigus ei ole midagi erilist, see võib tabada meist igaüht. «Täpselt samamoodi võitlevad arstid ka teiste patsientide elu eest ja kui see võitlus on edukas, siis patsiendid paranevad. Paranevad täielikult kusjuures,» lausus tohter.

«Infektsioonhaigus on selline, et kui saadakse bakter teada ja kui seda adekvaatselt antibiootikumidega ravida, siis seisund läheb paremaks ja haigus möödub,» täpsustas Põdder. «Tuleb ravida, ravida ja veelkord ravida.»

Tema sõnul ei mängi infektsioonhaiguse puhul vanus sugugi rolli - see võib kulgeda raskelt ka noortel inimestel.

Haigus võib tohtri kinnitusel mõjutada kogu organismi. Vajadusel tehakse ka operatsioon. «Näiteks, kui on infektsioonikolle. Aga ma ei tea täpselt, see on eelkõige raviarstide kommenteerida,» lausus ta.

Savisaart nägi Põdder viimati kolmapäeval. «Ta helistas mulle teisipäeval, ütles, et tal on paha olla. Ma kostsin, et ma ei saa telefoni teel sulle, Edgar, ju öelda, et tule sõida hommikul läbi, ma vaatan,» meenutas arst.

Põder pidas vajalikuks teda saata Tartu Ülikooli kliinikumi, kuna see on Jõgevast vaid 47 kilomeetri kaugusel.

Kui Savisaar intensiivraviosakonnast välja saab, lubas Põdder teda vaatama minna. «Aga mitte kui arst, vaid kui pikaaegne perekonna sõber,» lisas ta.

Vaade intensiivraviosakonda. Foto: Margus Ansu
Vaade intensiivraviosakonda. Foto: Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu Ülikooli kliinikumi personal on arusaadavatel põhjustel kidakeelne.

«Arstid hommikul käisid teda vaatamas. Mingisugust positiivset märki on mõned arstid märganud, kuid üldiselt on seis ikkagi keeruline,» rääkis Keskerakonna aseesimees Enn Eesmaa päeval Kuku raadiole. Ta lisas, et on pidevalt kontaktis Priit Toobaliga ning kui on tarvis, saadakse ka kokku.

Ta rääkis, et Keskerakonnal on kaks Savisaare kohusetäitjat – tema ja Kadri Simson. «Meie koos peasekretäri Priit Toobaliga võtame vastu neid otsuseid, mida on tarvis võtta nii kaua kuni Edgar Savisaar on raskesti haige.»

«Emaspäeval saame kokku kitsamas ringis ja siis otsustame, kas me kutsume kokku erakonna juhatuse, mida mina pean vajalikuks ükskõik millises seisus me oleme, sest otsustada on suhteliselt palju,» lisas Eesmaa.

Savisaare haiglas viibimise ajal täidab Tallinna linnapea kohuseid abilinnapea Kalle Klandorf ning Keskerakonda juhivad ja esindavad aseesimehed Enn Eesmaa ja Kadri Simson.

Keskerakond annab avalikkusele täiendavat infot siis, kui ise seda saab ning palub jätkuvalt meediaesindajatel austada Edgar Savisaare lähedaste õigust privaatsusele. Haigla ei anna Savisaare tervisliku seisundi ega ravi kohta infot kellelegi teisele kui tema lähisugulastele.

Keskerakond teatas eile, et Edgar Savisaar on raske infektsioonhaiguse tõttu kriitilises seisundis. Postimehe andmetel tehti juhitaval hingamisel ehk kunstlikus koomas hoitavale Savisaarele eile operatsioon.

Foto: Margus Ansu
Foto: Margus Ansu Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles