Keskerakond ootab Tartust paremaid teateid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar viibib praegu endiselt TÜ kliinikumi intensiivis.
Edgar Savisaar viibib praegu endiselt TÜ kliinikumi intensiivis. Foto: Margus Ansu

Homme pidi Edgar Savisaar Keskerakonna volikogul erakonnakaaslastele teatama, kas ta läheb riigikogusse või jätkab Tallinna linnapeana. Savisaart haiguse ajal asendavad erakonna aseesimehed otsustasid, et volikogu praegu kokku ei kutsuta ning edasised sammud otsustatakse tuleval nädalal.

Üks Savisaart asendav aseesimees Enn Eesmaa ütles, et erakonnal on vaja langetada mitu olulist otsust. «Kuid praegu on number üks, et ootame natukegi paremaid teateid Tartust (kliinikumist – toim),» lausus Eesmaa.

Edgar Savisaare on alates kolmapäevast kriitilises seisundis Tartu Ülikooli kliinikumi 3. astme intensiivraviosakonnas arstide hoole all ning eile õhtuks polnud tema seisund paremaks muutunud. Erakonna pressiesindaja Taavi Pukk teatas eile hommikul, et arstid on jõudnud haiguse põhjustajale jälile ja saavad tänu sellele ravi märksa täpsemalt suunata. «Nagu varem oleme teatanud, on tegemist raske infektsioonhaigusega,» lisas ta.

Savisaare sõber ja tema kauaaegne isiklik usaldusalune arst Peep Põdder, kelle juurde Jõgeva haiglasse Savisaar kolmapäeval end kõigepealt viia lasi, ütles, et linnapeal on täiesti tavaline bakteriaalne nakkus. «See ei ole midagi eriskummalist, selliseid juhtumeid on Eestis kümneid ja kümneid igal aastal, kus haigus kulgebki niimoodi ägedalt ja kus ongi vaja intensiivravi,» lisas Põdder. «Infektsioonhaigus on selline, et kui saadakse bakter teada ja kui seda adekvaatselt antibiootikumidega ravida, siis läheb seisund paremaks ja haigus möödub – tuleb ravida, ravida ja veel kord ravida.»

Keskerakonna esimehe tervisliku seisundi muudavad keerulisemaks kaasnevad haigused: läbi tehtud laiaulatuslik infarkt, kõrge vererõhk ja suhkruhaigus. Lisaks kahepoolsele kopsupõletikule on tekkinud probleemid neerude talitluses.

Keskerakonna aseesimees Eesmaa kuulis esimehe haigusest alles neljapäeva hommikul, kui peasekretär Priit Toobal ta Tallinna linnavalitsusse kutsus. «Sain aru, et Edgar tahab midagi rääkida, läksin kohale, Edgarit polnud, seal oli Edgari poeg Erki,» meenutas Eesmaa. Tema sõnul pole Savisaarega kunagi juttu olnud, kes juhib erakonda siis, kui esimees raskelt haigestub. «Me kõik teame ja oleme umbisikuliselt juba ammu otsustanud, et juhul kui temaga midagi juhtub, siis on olemas kaks asetäitjat. Kui ta on puhkusel, siis ta tavaliselt määrab kellegi enda asemele,» lisas aseesimees.

Eesmaa kinnitas, et Keskerakonna ja Tallinna juhtimises ei ole võimuvaakumit.

«Erakonna esimees on Edgar Savisaar ja meie kaks (teise aseesimehe Kadri Simsoniga – toim) töötame koos peasekretäriga (Priit Toobal – toim) ja Tallinnas on Savisaarel samuti mitu asetäitjat,» selgitas Eesmaa. «Oleme esialgu otsustanud, et kui vahepeal ei tule ootamatusi, siis hakkame esmaspäeval vajalikke asju tõsiselt arutama.»

Olulised otsused, mida Keskerakond pidanuks esimehega koos neil päevil langetama, puudutavad uue riigikogu liikmeid ja Tallinna linnajuhte. Kõigepealt Savisaart ennast. Tõenäoliselt soovib ta linnapeana jätkata, kuid sellest peaks ta tuleval nädalal vabariigi valimiskomisjonile oma käega kirjutatud avaldusega teada andma. «Ma pole päris kindel, et ta pole haiguse esimestel tundidel midagi sellist öelnud neile inimestele, kes tema kõrval olid, aga see pole kindlasti kirjalik ja allkirjadega avaldus,» lausus Eesmaa.

Küsimus on ka Tallinna volikogu esimehes Toomas Vitsutis, kes on olnud valmis riigikokku valituna sinna tööle minema. «Aga kui nüüd Edgar ei tule (linnapeana tööle – toim), siis kas on õige, et Vitsut riigikokku tuleb,» arutles Eesmaa.

Riigikokku on õigus minna ka abilinnapeal Mihhail Kõlvartil ja Lasnamäe linnaosavanemal Olga Ivanoval. See tähendab, et nad peavad oma senised ametid linnas maha jätma ja nende asemele tuleb leida uued inimesed. Personaliotsused ei ole erakonnas ega linnas kunagi käinud Savisaare heakskiiduta.

Kui Savisaare haigus kestab kauem, nädalaid või ka kuid, mis on tema seisundit arvestades võimalik, võib ta seaduse järgi olla ühel ajal nii riigikogu liige kui ka Tallinna linnapea. Vabariigi valimiskomisjoni sekretariaadi juhtaja Priit Vinkel selgitas, et juhul kui Savisaar ei suuda enne riigikogu esimest kogunemist (praeguse kava järgi 30. märtsil) esitada oma käega kirjutatud avaldust riigikogu liikme mandaadist loobumise kohta, on ta automaatselt riigikogu liige. «Ametite (riigikogu liikme ja linnapea – toim) ühildamatus saab tekkida alles pärast ametivande andmist – ametivanne tähendab, et riigikogu liige asub oma ülesandeid täitma, aga kui ta ei ole vannet andnud, jääb ta lihtsalt riigikogu liikmeks, kes ei ole asunud oma tööülesandeid täitma, ning tema koht jääb riigikogus tühjaks,» selgitas Vinkel. See tähendab, et keegi teine ei saa ka tema asemele tulla.

Niisugune olukord võib kesta määramata aja. Vinkeli sõnul on eelkõige Keskerakonna fraktsiooni otsustada, kui kaua nad lepivad sellega, et neil on üks koht tühi. Õigus sekkuda on ka riigikogu juhatusel. «Juhatusel on võimalik pöörduda riigikohtu poole ja riigikohtu üldkogu peab võtma viivitamatult vastu otsuse riigikogu liikme volituste lõpetamise kohta,» selgitas Vinkel. «Loodan, et asi niikaugele ei lähe, et Edgar Savisaar saab niipalju tervemaks, et saab kirjutada avalduse,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles