Valimiskomisjon: e-hääletust ajakohastatakse valimiste vahel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletus
E-hääletus Foto: Postimees.ee

Eesti e-hääletamise süsteemi uuendatakse pidevalt, see on turvaline ja intsidente pole juhtunud, märkis valimiskomisjon sekretariaadi juht vastuseks Piraadipartei kriitikale.

MTÜ Piraadipartei juhatuse liige Märt Põder kirjutas tänases Postimehes, et kuigi kodu- ja välismaised eksperdid on teinud valimiskomisjonile korduvalt ettepaneku parandada e-hääletuse süsteemi, on neid järjekindlalt eiratud. Tungivam soovitus on viia e-hääletus vastavusse «otsast lõpuni kontrollitavuse» (end-to-end verifiability) nõuetega. Samuti on pandud ette, et loodaks «avatud ja osapooli kaasav töörühm, et kaaluda kontrollitavust võimaldava internetihääletuse skeemi või samaväärselt usaldusväärse mehhanismi kasutuselevõtmist, mille abil saaks valija veenduda ega tema häält pahavara abil muudetud ei ole».

«Valimiskomisjoni hinnangul on Eesti e-hääletamine turvaline. Hääletamisviisi on kasutatud kaheksal üleriigilisel valimisel ja seni ei ole juhtunud ühtegi tõsiseltvõetavat intsidenti. E-hääletamise viisi on kümne kasutusaasta jooksul regulaarselt uuendatud, auditeeritud, analüüsitud ja ajakohastatud,» kinnitas Vabariigi Valimiskomisjoni sekreteriaadi juhataja Priit Vinkel Postimehele. 

Valimiste vahele saabunud pikem paus, kaks ja pool aastat annab Vinkeli sõnul nüüd võimaluse süsteemi taaskord kaasajastada ja töökindlust ning usaldusväärsust veelgi süvendada.

«Seda protsessi veab valimiskomisjoni juures tegutsev seitsmeliikmeline Elektroonilise Hääletamise komisjon,» lausus Vinkel.

«Kriitika, ettepanekud ja tähelepanekud e-valimiste täiustamiseks on teretulnud ja osa demokraatlikust arutelust,» nentis Vinkel vastuseks Postimehe küsimusele, kas ta nõustub Märt Põdra kriitikaga

«Kuna Eesti on internetivalimiste lipulaev maailmas, võib ette näha, et diskussioon selles osas ulatub Eesti piiridest väljapoole. Kahtlemata on see teema, kus aktiivses debatis peavad osalema erinevad riigiasutused, samuti on oodatud osalema kodanikuühiskonna osapooled nii Eesti siseselt kui ka väljastpoolt.»  

Riigikontroll vastas Postimehele, et nad ei ole e-hääletust auditeerinud ja seda ei ole ka tööplaanis.

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) ei soovinud e-valimiste usaldusväärsuse ja turvalisuse teemat kommenteerida. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles