Mais kohtu ette astuv Eston Kohver võib saada uue advokaadi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohvrit kaitsev advokaat Jevgeni Aksjonov
Eston Kohvrit kaitsev advokaat Jevgeni Aksjonov Foto: Jaanus Piirsalu

Venemaal spionaažis süüdistatav Eesti kaitsepolitsei töötaja Eston Kohver astub mais Pihkvas kohtu ette, selleks ajaks peaks ta saama uue advokaadi, ütles teisipäeva õhtul BNS-ile Kohveri praegune kaitsja Jevgeni Aksjonov.

«Kohus toimub selles Venemaa regioonis, kus Kohver süüdistuse kohaselt kuriteo toime pani, see tähendab Pihkvas, sealses oblastikohtus. Protsessi ajaks viiakse Kohver Lefortovost üle sealsesse eeluurimisvanglasse. Tõenäoliselt on tal siis juba uus advokaat, sest keegi ei maksa minule Pihkva oblastis elamist ja tööd eraldi kinni,» ütles Aksjonov, kes määrati Kohveri kaitsjaks Vene riigi poolt.

Küsimusele, kes Kohveri kaitsmise üle võtab, ei osanud Aksjonov vastata. «Seda otsustab juba Kohver ise, kes see olema saab, näiteks kas ta nõustub talle Vene riigi poolt pakutava järgmise kaitsja kandidatuuriga või pakub Eesti saatkond talle mingisuguse variandi,» lisas ta.

Aksjonov teatas, et oli ise viimastel päevadel «natuke tõbine», mistõttu teisipäevaks määratud Kohveri ülekuulamine lükkus jälle edasi. «Tõenäoliselt toimub ülekuulamine 2. aprillil. Kõik ekspertiisid on juba tehtud, uurija on saanud selle, mis tal tarvis oli, nii et on jäänud veel paar ülekuulamist ning siis tuleb juha kohtuprotsess Pihkvas.»

Aksjonov lisas, et Lefortovo rajoonikohus peab enne 5. aprilli tegema otsuse Kohveri vahi all pidamise tähtaja järjekordse pikendamise osas.

Sel aastal ei ole Kohverit kaitsja juuresolekul üle kuulatud, samuti ei ole Kohver käesoleval aastal kaitsjaga kohtunud. Aksjonov külastas Kohverit viimati mullu 28. detsembril. Eesti konsul on Kohveriga regulaarselt kohtunud.

Möödunud aasta detsembris pikendati Eston Kohveri vahi all hoidmise tähtaega 5. aprillini.  

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohverit hoitud Moskva Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles