Tartu Ülikool lasi abituriente pettusega voodisse meelitanud inseneri lahti

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli insener Fred paljastati ajakirjandusliku eksperimendi käigus.
Tartu Ülikooli insener Fred paljastati ajakirjandusliku eksperimendi käigus. Foto: Margus Ansu

Eelmisel nädalal Postimehes avalikustatud juhtumi tõttu ei tööta Tartu Ülikooli füüsika instituudi insener enam ülikoolis.

Postimees paljastas ajakirjandusliku eksperimendi käigus, kuidas füüsikainstituudi insener Fred lubas muuta juuni lõpus abituriendi eksamitulemusi, juhul, kui tütarlaps on nõus enne seda kolm kuud mehe armuke olema. Haridusministeeriumist ja SA Innovest öeldi aga, et Fredi-nimelisel inseneril ei ole olnud ega saa olla võimalust infosüsteemis eksamitulemusi muuta.

Vahetult pärast juhtumi avalikukstulekut otsustas ülikool kahtlustusega mehe õppetööst kõrvaldada ning temalt võeti ka õigused ülikooli infosüsteemidesse ja andmebaasidesse sisenemiseks, et hoida ära võimalikud kuritarvitamised. Tänaseks on otsus selge - insener Fred ei tööta enam ülikoolis.

«TÜ füüsika instituudi direktori Jaak Kikase sõnul ei näinud Tartu Ülikool enam võimalust inseneriga töösuhet jätkata, sest inseneri meedias avaldatud tegu ületas igasugused eetika ja moraali piirid,» vahendas täna ülikooli pressiesindaja.

Kikas ütles seejärel Postimehele, et ta on inseneriga saanud sel teemal rääkida, kuid kuidas mees tehtut põhjendas, ei soovinud instituudi juht kommenteerida. «See suhtlus oli piisav selleks, et ma võtsin sellise otsuse vastu,» märkis ta.

Ka ülikooli rektor Volli Kalm taunis möödunud nädalal inseneri käitumist. «Te panite nüüd küll selle asja kohta pehmelt, kui ütlesite, et see juhtum ei näita Tartu Ülikooli kõige paremas valguses,» üllatas rektor Volli Kalm päev pärast asja avalikuks tulekut teda telefoni teel usutlenud Postimehe ajakirjanikku. «Ma ütleksin pigem nii, et kui see lugu vähegi tõele vastab, on tegemist ikka uskumatu sigadusega.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles