The Times avaldas Ilvese intervjuu kohta õienduse

Andres Einmann
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehes The Times avaldatud õiendus.
Ajalehes The Times avaldatud õiendus. Foto: Kuvatõmmis

Briti ajaleht The Times avaldas täna õienduse, milles kinnitas, et president Toomas Hendrik Ilves ei kasutanud lehes 3. aprillil ilmunud intervjuus ühegi riigi suhtes solvavat väljendit.

«Me kirjutasime, et Eesti president taunis president Putini «kasulikke idioote» Euroopa Liidus, nagu Kreeka, Itaalia, Ungari ja Küpros, kes avaldavad liidu sees survet sanktsioonide leevendamiseks. Meil paluti selgitada, et kuigi president avaldas muret ekstremistlike poliitiliste jõudude üle Euroopa Liidus, mis seavad isiklikud rahanduslikud ja majanduslikud huvid ettepoole ELi ühistest väärtustest, ei nimetanud ta eraldi ühtegi riiki,» seisab The Timesis ilmunud õienduses.

The Timesi ajakirjanik Roger Boyes kinnitas eile, et kuigi Ilves kasutas intervjuu käigus mõistet «kasulikud idioodid», ühtegi riiki ta eraldi välja ei toonud.

Loos mainitud riikide nimekiri oli ajakirjaniku enda tõlgendus ning Boyes palus vabandust, et tema kirjutatu tekitas mulje, justkui oleks Eesti president konkreetseid Euroopa Liidu liikmesriike välja toonud, kirjutas ERRi uudisteportaal eile.

Boyes ütles, et tagantjärele mõeldes võis Ilves «kasulike idiootidena» mõelda paremäärmuslikke organisatsioone või lobitöö tegijaid, kes on Venemaa presidendi Vladimir Putiniga eraldi kokkuleppele jõudnud.

«President ei toonud Kreekat või Küprost eraldi välja,» lisas Boyes, kelle sõnul oli Ilves ettevaatlik ja riigimehelik. «Ta ütles: «Ma ei saa tegelikult rääkida riikidest või nimedest, kuid te võite teha omad järeldused.»,» lisas ajakirjanik.

Ajakirjanik tunnistas, et tema eesmärgiks oli kajastada laiemat debatti Euroopa Liidus, mitte otseselt presidendi sõnu. Presidendi kantselei saatis vastava info nende riikide suursaadikutele, keda intervjuus on nimetatud.

Kreeka välisministeerium teatas kolmapäeval, et kutsus välja Eesti suursaadiku Margus Rava, kellele esitati protest seoses Ilvese The Timesile antud intervjuuga, milles president ütles, et Kreeka, Itaalia, Ungari ja Küpros, kes soovivad Venemaa-vastaste sanktsioonide lõdvendamist, on «Putinile kasulikud idioodid», kes tema hinnangul lõhestavad ühtlasi ühenduse ühtsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles