Pentus-Rosimannus: Eesti toetab Moldova Euroopaga integreerumist

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus
Keit Pentus-Rosimannus Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Moldovas visiidil viibiv välisminister Keit Pentus-Rosimannus rõhutas täna Chișinăus kohtumisel välisminister Natalia Ghermanile, et Eesti toetab Moldova Euroopaga integreerumist ja peab olulisi reforme läbiviivat riiki üheks edukamaiks idapartnerluse riigiks. 

Välisministri sõnul on Moldoval oluline reformidega jätkata ning Eesti on valmis oma toetust ja kogemusi jagama. «Euroopa Liidul on oluline anda Moldovale selge signaal Euroopa Liidu perspektiivi osas. Kui Moldova viib läbi reformid, peavad Euroopa uksed olema selle ühiskonna jaoks avatud,» lausus välisminister.

«Moldoval on vaja keskenduda korruptsioonivastasele võitlusele, õigusriigi reformimisele ning finantssektori, sealhulgas pangandusega seotud probleemidele lahenduste otsimisele,» sõnas välisminister. «Ükski nendest reformidest ei ole lihtne, aga kõik need reformid on Moldova arenguks vajalikud.»

Pentus-Rosimannuse sõnul peab Eesti tähtsaks Euroopa Liidu ja Moldova vahelise assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe rakendamist. «Jätkame Moldova toetamist arenguprojektide kaudu, et riigi majanduslik ja poliitiline lõimumine Euroopa Liiduga oleks hõlpsam,» sõnas välisminister. Euroopa Liit on Moldovale oluline majanduspartner, kaubavahetus on alates assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe rakendamisest kasvanud.

Alates möödunud aasta 28. aprillist on Moldova kodanikel idapartnerluse riikidest esimesena võimalik viisavabalt Euroopa Liitu reisida. «See on selge märk usaldusest ja tunnustus Moldovale tehtud töö eest, mis on toonud riiki ELile lähemale,» lausus välisminister Pentus-Rosimannus.

Moldova on Eestile prioriteetne arengukoostöö sihtriik, seisis välisministeeriumi pressiteates. Moldova välisministri Natalia Ghermani sõnul on Eesti abi ja toetus riigile väga oluline ning seda hinnatakse kõrgelt. Tänavu toetab Eesti Moldovale suunatud arengukoostöö projekte 950 000 euroga.

«Oleme jätkuvalt valmis jagama oma praktilisi kogemusi majandusreformide elluviimisel, põllumajanduse vallas, riigiametnike koolitamisega ja e-valitsemise alal,» sõnas välisminister Pentus-Rosimannus. Välisministri sõnul soovib Eesti jätkata Moldovaga ka haridusalaseid projekte. Välisministeerium toetab Moldova tudengite õpinguid magistri- ja doktoriõppes Eesti ülikoolides ning teadus- ja arendusasutustes. Samuti koolitab Eesti Diplomaatide Kool Moldova noori diplomaate.

Kohtumisel Moldova majandusministri Stephane Bridega arutas välisminister Keit Pentus-Rosimannus võimalusi kaubandussuhete ja ettevõtjate vaheliste kontaktide tihendamiseks, finantsküsimusi ning koostööd IT-vallas vallas.

Moldova majandusminister andis ülevaate riigi majandusolukorrast, reformidest ja assotsiatsiooni- ja vabakaubandusleppe rakendamisest.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus kohtub täna veel Moldova presidendi Nicolae Timofti, parlamendi asespiikri Lilian Palihovici ja peaministri Chiril Gaburiciga.

Copy
Tagasi üles