Mees pussitas joomakaaslast, kes ei tulnud appi kasvuhoonekilet panema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Svetlana Zaitseva / Õhtuleht

Kuressaare kohtumajas toimus eile lühimenetluses istung sõrulase Rein Põdra (64) üle, keda süüdistati kehalises väärkohtlemises ja raske kehavigastuse tekitamises, mille tagajärjel saabus kannatanu surm.

Joomakaaslase noaga löömises eelmise aasta mais tunnistas Rein Põder end süüdi, kirjutab Saarte Hääl. Aasta varem antud noalööki ta aga omaks ei võtnud. «Tõmbasin jah enesekaitseks vennanaise jalale kahvliga kriipsu peale,» väitis ta kohtus.

Kuigi lühimenetlus tähendab tõendite hindamist kohtutoimiku põhjal, taotles Põder ülekuulamist, millega kohtunik nõustus.

Rästiku-Rein

Eelmise aasta 16. mail leidis kohalik kalur Torgu vallas Kaavi külas Leemeti-Jaagu talu õuest kohaliku mehe verise surnukeha. Kell 10.05 saabunud kiirabibrigaad kinnitas mehe surma. Lisaks süüdistati Põtra, keda külarahvas tema noalembuse pärast Rästiku-Reinuks kutsub, oma vennanaise vigastamises 18. mail 2013. aastal sama talu teises majas, kus ta naisele noaga reide lõi.

Ülekuulamisel väitis Põder, et ta tõepoolest krapsas enesekaitseks venna elukaaslase reit laualt haaratud kahvliga, kuid noaga löömist eitas ta kindlalt. Oma sõnul läks ta samal õuel elava venna majja korda looma, sest seal lärmas raadio ja tuled põlesid päise päeva ajal. Elektri eest maksis aga Rein.

Kõigepealt oli vend Jüri talle kaks korda pudeliga pähe löönud nii, et veri voolas mööda nägu. Seejärel tuli teisest toast vennanaine, kes üritanud teda juustest haarata. Siis tõmmanudki ta naisel kahvliga üle palja reie, mitte ei torganud. Kohale saabunud kiirabi viis naise haiglasse, sest tema reies oli sügav torkehaav. Ka Reinul soovitati linna tulla peas olevat haava õmblema, aga ta keeldus.

Andis rulli paberit

Lapsepõlvesõpra Joonast, kellega nad olid naabri juures 15. mail 2014. aastal hommikust saati viina võtnud, lõi ta õhtul noaga jalga seetõttu, et sõber ei tahtnud koos temaga kasvuhoonele kilet peale lööma tulla. Põder tunnistas, et kiirabi ta ei kutsunud, sest Joonas ei tahtnud seda.

«Andsin talle rulli paberit, et ta vere ära pühiks,» rääkis Põder ülekuulamisel. Hommikul leidis ta Joona toapõrandalt surnuna. Mehel olid kingad jalas ja jope seljas, kuigi õhtul oli ta olnud paljajalu ja kampsunis. Televiisor oli samuti ümber aetud. Kuna laip haises, lohistas ta selle õue.

Et see ukse vahelt läbi mahuks, sidus ta laiba käed nööriga kokku ja sikutas niiviisi keha välja. Seejärel teinud ta «sada grammi», sest olnud šokis, pannud raadio mängima ja toonud kaevust vett. Kiirabi ta kutsuma ei hakanud, sest Joona laup oli katsudes külm ja nägu valge. Seega uskus ta sõbra surnud olevat.

Abi mittekutsumist või politseile mitteteatamist põhjendas Põder kartusega võimalike pahanduste pärast, kuna ta oli alkoholijoobes. Sellest, et Joona surm võis tingitud olla tema noalöögist, sai ta oma sõnul kohe aru.

Kohtuniku küsimusele, miks ta sõpra noaga lõi, kui viimane talle appi ei tulnud, Rein Põder vastata ei osanud. Läbiotsimisel võttis politsei majast kaasa 16 pussnuga.

Prokurör Svetlana Maripuu nõudis süüdistatavale kuue aasta ja kuue kuu pikkust reaalset vangistust, millest arvatakse lühimenetluses maha üks kolmandik. Lisaks viibis Põder kahtlustatavana kolm päeva vahi all. Tema lõplikuks karistuseks jääks seega neli aastat, kolm kuud ja 27 päeva vangistust.

Kaitsja, vandeadvokaat Eve Grass rõhus Rein Põdra puhtsüdamlikule kahetsusele ja palus karistuse määrata tingimuslikult.

Otsus kuulutatakse välja 22. mail.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles