ELF: riigikontrolli auditid ei tohi muutuda lihtsalt arvamuseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaministeerium.
Keskkonnaministeerium. Foto: Toomas Huik

Eestimaa Looduse Fond (ELF) ootab, et poliitikud suhtuksid tõsisemalt riigikontrolli auditite tulemustesse, mis näitavad puudujääke looduskaitses ja metsanduses.

«Nii riigikogu seadusandjana kui rahvas kõrgeima võimu kandjana, kelle huvides riigikontroll töötab, peavad senisest enam otsima võimalusi riigikontrolli osundatud puuduste likvideerimisele seadusandluses ja survestama selleks ka vastutavaid ministeeriume,» märkis ELF.

Viimasel paaril aastal on riigikontroll tulnud välja mitme Eesti looduskeskkonna kaitset ja kasutamist käsitlevate audititega – CO2, Natura 2000 võrgustiku ja riigimetsade majandamise kohta. Need auditid on kõik osutanud olulistele puudustele. Kahjuks on keskkonnaministri ja vastavate ametnike vastused riigikontrolli osundatud probleemidele olnud eelkõige praegust olukorda ja ametkondade tegematajätmisi õigustavad, mitte probleemidele lahendusi otsivad, tõdeb ELF. Enamik parlamendierakondi on jätnud temaatika aga hoopis käsitlemata.

«Ministeerium on sisuliselt eitanud probleeme Eesti süsinikubilansi arvestamisel, NATURA 2000 kaitsealade võrgustiku moodustamisel ja haldamisel ning viimasena ka Riigikontrolli poolt välja toodud riigimetsade majandamisel,» märgib fond.

«Teades, et riigikontroll planeerib ja teostab oma auditeid vastavalt rahvusvahelistele standarditele ning kõikvõimalikud kahtlused või vastuolud kontrollitakse väga põhjalikult (sellest ka auditite pikk kestus), ei saa aktsepteerida ministeeriumi argumente, et riigikontrolli kasutatavad metoodikad või töötajad on ebapädevad ja riigikontrolli ettepanekud on tehtud vaid avalikkuse tähelepanu võitmiseks,» leiab ELF.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles