Lukašenka: Vene tuumarelvi Valgevenesse ei paigutata

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka.
Valgevene president Aleksandr Lukašenka. Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenka lükkas tagasi kuuldused, nagu kavandaks Venemaa riiki paigutada õhutõrjesüsteemid ja tuumarelvad.


«Lääs on püstitanud erinevaid sündmuste variante, kuni selleni, et me paigutame riiki Vene õhutõrjevahendid või tuumarelva. Mitte keegi sellest täna ei räägi,» kinnitas Lukašenka ajakirjanikele, välistades nii spekulatsioonid, et Venemaa võib vastusena USA kavale rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp viia Valgevene territooriumile tuumarelvad, vahendas Interfax.

Venemaa suursaadik Minskis Aleksander Surikov on korduvalt teatanud, et Moskva kaalub Valgevenesse keskmaarakettide ja strateegiliste pommitajate kõrval ka tuumarelvade viimist.

Samuti on Venemaa USAd hoiatanud, et kava rajada Ida-Euroopasse raketikaitsekilp halvendab piirkonna olukorda ja ohustab Venemaa julgeolekut. USA on sedalaadi väited tagasi lükanud ja kinnitanud, et raketikaitsekilbi abil soovitakse end kaitsta Iraani ja Põhja-Korea potentsiaalsete raketirünnakute vastu.

Interfaxi teatel ütles Lukašenka, et separatistlike Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvuse tunnustamise üle otsustab järgmine Valgevene parlament, mille valimised toimuvad septembri lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles