Õiguskantsler: lapsed poliitikuid ei huvita?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Õiguskantsler Indrek Teder väitis riigikogu ees kõneledes, et ta kuuleb laste õiguste teemal pelgalt poliitilist retoorikat.

Teder tõstis esile, et ta esitas ligikaudu aasta tagasi riigikogule ettekande sõltuvushäiretega laste rehabilitatsiooniteenusest, osundades konkreetsetele põhiseaduse järku probleemidele.

«Teema  käsitlemine on kahjuks veninud,»sõnas ta. «Kahjuks peab tõdema, et laste õigustesse puutuv temaatika on pelgalt poliitiline retoorika. Reaalsete sammude astumine läheb ikka väga raskelt.»

Teder rõhutas ka, et Euroopa Liidu liikmesriikidel on peaaegu kõigil kas spetsialiseeritud laste õiguste järelevalve institutsioonid või eraldi laste õiguste üksus, mis on integreeritud üldombudsmani juurde.

Eesti kuulub Tederi sõnul aga nende väheste liikmesriikide hulka, kus laste ombudsmani ei ole.

«Kahjuks ma ei näe ka selget poliitilist tahet, et selle loomine on otsustatud,» sõnas ta. «Seega kahjuks tegelikkuses, riikliku regulatsiooni tasandil eriti laste õigustest ei hoolita ning laste õigused on pigem õhuvõngutamine konverentsidel ja poliitilistel diskussioonidel.»

Tederi selgituste kohaselt tutvustatakse laste ombudsmani kaudu laste õigusi, kuid lisaks on laste ombudsmani tegevus ühiskonnale vajalik ja kasulik ka konkreetsete projektide kaudu.

«Meie rahakeskses maailmas saab  peale humanistliku ja ühiskonna jätkusuutlikkuse argumendi tuua ka selle, et eduka lasteombudsmani tegevuse läbi oleks kohtutel,  vanglatel ja sotsiaalsüsteemil vähem kliente, seega ka vähem kulutusi,» arvas ta. «Paraku saaks püstitada teesi - kuna lapsed ei ole valijad, siis vist nendesse puutuv poliitikuid ei huvita?»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles