Nestori hinnangul peab SDE jätkama valitsuses ja Mikseri juhtimisel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu esimehe ja Sotsiaaldemokraatlik Erakonna (SDE) juhatuse liikme Eiki Nestori hinnangul pole praegu sobiv aeg erakonna juhti vahetada ja sotsiaaldemokraatide uue liidri teema võiks tõstatada alles kahe aasta pärast.

«Arvestades 2019. aasta riigikogu valimisi ei ole 2015. aastal küll sobiv hetk erakonna liidrit vahetada,» ütles Nestor esmaspäeval BNSile. «Ma ei näe praegu valitsusliidus olemisele alternatiivi ja selles mõttes on õige, et erakonna praegune esimees jätkaks.»

Möödunud nädalal teatasid SDE esimeheks kandideerimisest selle aseesimees Jevgeni Ossinovski ja esimees Sven Mikser.

Nestor kinnitas end mõistvat, et kompromisside leidmine igas valitsusliidus on keeruline. «Ka selles valitsusliidus. Aga see on meile [SDE-le] täna kindlasti mõistlikum tee, kui olla opositsioonis ja lasta siis mingitel tingimustel Reformierakonna ja Keskerakonna võimuliidul valitseda,» sõnas Nestor. Teine alternatiiv - erakorralised valimised - oleks Nestori hinnangul SDE-le veelgi halvem.

«Mõlemad alternatiivid on kindlast kehvemad kui praegune võimuliitu kuulumine. Mina arvan, et kui rääkida 2019. aasta valimistest, siis õige aeg on sellelaadseks mõttevahetuseks kahe aasta pärast järgmisel üldkogul,» lausus Nestor.

Ossinovski teatas kavatsusest kandideerida SDE juhiks 12. mail. Päev hiljem ütles Mikser, et otsustab enda kandideerimise siis, kui Ossiniovski on avaldanud enda programmi ja öelnud välja, kas SDE peaks valitsusliidus jätkama.

Pühapäeval ütles Mikser, et ta ei saa «konkurendi [Ossinovski] programmi järel ootama jääda», ja teatas kandideerimisest. Esmaspäeval selgus, et Ossinovski soovib uut koalitsioonilepingut, kuid SDE valitsusliitu kuulumise osas jättis ta selge seisukoha avaldamata.

«Ma ei oskagi öelda, miks Mikser enda otsuseid nii on langetanud. Arvan, et Sven on planeerinud erakonna juhi teema tõstatumist järgmisel üldkogul, mitte sellel,» avaldas Nestor Mikseri viimase nädala käitumise kohta arvamust. «Ju ta hindas hetkeolukorda nii. Peale valimisi esimese hooga arvas ta, et võiks erakonna juhti vahetada, kuid ei leidnud kelleltki selleks toetust. Ja nüüd, kui teised on ümber mõelnud, eks see on teda ka pannud veidi ümber mõtlema. Mida varem ta kandideerimisotsuse tegi, arvan, et seda mõistlikum.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles