Venemaa venitab Gruusia rahuplaani täitmisega edasi

, toimetaja / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy Venemaa riigipea Dmitri Medvedevi varju taustal. Presidendid kohtusid viimase lossis Moskva lähedal.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy Venemaa riigipea Dmitri Medvedevi varju taustal. Presidendid kohtusid viimase lossis Moskva lähedal. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Täpselt kuu pärast Venemaa rünnakuid lubas Moskva taas, et viib väed Gruusiast varsti välja. Seni on lubatud tähtajad aga kummina veninud.


Prantsuse riigipea Nicolas Sarkozy sõnul lubas Vene president Dmitri Medvedev, et Lõuna-Osseetiasse paigutatakse 1. oktoobriks muu hulgas 200 ELi vaatlejat, kes hakkavad jälgima Vene vägede lahkumist. Pärast seda lahkuvad venelased väljaspool separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia piire asuvatest tugipunktidest, tõotas Medvedev.



Kõnelused separatistlike piir­kondade julgeoleku üle peaksid Medvedevi sõnul algama 15. oktoobril ja toimuma neutraalsel pinnal ehk Genfis. Oma väed lubas Venemaa mujalt Gruusiast välja viia kuu ajaga. Samal ajal ei räägitud sõnagi võimalusest, et Vene väed kunagi lahkuksid Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast.



Esialgse kuuepunktilise rahukava üle läbi rääkinud Prantsusmaa on aga juba pidanud tunnistama, et Venemaa lepet ei täitnud. Nüüd kutsus Sarkozy Venemaad oma lubadust väed Gruusiast välja viia kindlalt pidama ning hoiatas, et ELi positsioon selles küsimuses on ühtne. Leppe täitmata jätmise tõttu katkenud Vene-ELi partnerlusleppe kõnelused võivad taas alata oktoobris, lubas Sarkozy.



Sarkozy käis juba möödunud kuul Medvedevi allkirja saanud rahulepet sel korral läbi surumas koos ELi välispoliitika juhi Javier Solana ja Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barrosoga.



Olukorra muutis veel segasemaks Prantsuse välisministri Bernard Kouchneri nädalavahetusel tehtud avaldus, et kogu probleem leppe täitmisega tuli tõlkest, sest venekeelne versioon väitis, et selles räägitakse julgeoleku tagamisest Lõuna-Osseetia ja Abhaasia jaoks. Inglis- ja prantsuskeelsetes tekstides on tema sõnul juttu julgeolekust neis kahes piirkonnas ja see tingiski erinevad arusaamad.



Moskvast Thbilisisse suundunud Sarkozyd võttis Gruusias vastu uudis sellest, et näiteks Phothi linnas on venelased oma positsioone veelgi kindlustanud ja vägesid juurde saatnud. Grusiinide sõnul sisenesid nende õhuruumi ka kaks Vene lennukit. Gruusia teatel asub Lõuna-Osseetiast ja Abhaasiast väljaspool asuvates Vene vägede tugipunktides 1470 sõdurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles