Saakašvili ootab Vene vägede lahkumist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Gruusia president Mihheil Saakašvili tervitas ettevaatlikult Venemaa lubadust viia oma väed kuu jooksul välja puhvertsoonist, mis on loodud ümber Lõuna-Osseetia ja Abhaasia, kuid kordas nõuet, et sõdurid peavad lahkuma ka separatistide aladelt.

«Ma pean seda sammuks edasi,» tunnistas Saakašvili, kelle sõnul ollakse siiski alles pika tee alguses ning teha on veel palju, vahendasid AFP ja BBC News. «Me peame jätkama Euroopa lahenduse rakendamist, et jõuda lõpliku lahenduseni, mis austaks Gruusia territoriaalset puutumatust ja õiglusprintsiipi meie riigi ja meie regiooni jaoks,» tõdes ta.

Gruusia liider kohtus eile hilisõhtul Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozyga, kes saabus Thbilisisse eile hilisõhtul Moskvas saavutatud uue kokkuleppega, mis näeb ette Vene vägede taandumist kuu aja jooksul puhvertsoonist ning strateegiliselt oluliste kontrollpunktide mahajätmist nädala jooksul Senakis ja Phothis.

Euroopa Liit saadab eilsete kõneluste tulemusena Gruusiasse ka paarsada oma vaatlejat. Sarkozy sõnul hakkavad nad tegutsema ÜRO ja OSCE mandaadi all ning peaksid pääsema ka Lõuna-Osseetiasse ja Abhaasiasse. Genfis algavad järgmisel kuul ka rahvusvahelised läbirääkimised, mille täpsem sisu pole veel selge.

Venemaa president Dmitri Medvedev õigustas samas eilsetel läbirääkimistel taas oma otsust tunnustada separatistide provintse iseseisvate riikidena, ehkki lääneriigid mõistsid selle avalikult hukka. Vene vägede lahkumine nendest piirkondadest eile jutuks ei tulnudki.

Saakašvili andis hiljem Thbilisis selge sõnaga mõista, et ta peab ka Lõuna-Osseetiat ja Abhaasiat oma riigi lahutamatuteks osadeks ning tema kinnitusel pole mingit võimalust, et Gruusia loobuks kunagi oma «suveräniteedist, tükist territooriumist».

Sarkozy omakorda lubas kolleegile, et EL jälgib tähelepanelikult, kas Venemaa täidab oma kohustusi, ning kui seda ei juhtu, «teeb Euroopa omad järeldused». Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso lubas samal ajal jätkata sidemete tihendamist Thbilisiga.

«Gruusia võib arvestada Euroopa Liidu solidaarsuse ja sihikindla tööga neil rasketel tundidel. EL on valmis süvendama oma poliitilisi ja majanduslikke suhteid Gruusiaga,» kinnitas Barroso.

Saakašvili teatas samas ka euroliidu liikmesmaade juhtide toel tippkohtumise korraldamisest järgmisel kuul Thbilisis, kus hakatakse arutama sõjast laastatud alade taasülesehitust puudutavaid küsimusi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles