Ämaris toimuval õhuturbeõppusel kinnitati NATO liitlassuhete tugevust

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liitlaste lennukid Ämaris.
Liitlaste lennukid Ämaris. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseminister Sven Mikser ütles täna Ämari lennubaasis Balti õhuturbeharjutuse külastuspäeval, et NATO liitlaste jätkuv pühendumus pakkuda meie regioonis õhuturvet ja heidutusvõimet on märk liitlaste valmidusest Eestit kaitsta.

«Me teame, et liitlased on valmis meid vajadusel kaitsma, nii nagu meie oleme valmis omakorda NATO liitlastele appi minema,» ütles Mikser. «See õppus ja õhuturbemissioon laiemalt on märk meie solidaarusest ja pühendumusest liitlastena.»

Õppust külastanud NATO õhuväejuhatuse ülem kindral Frank Gorenc leiab, et õhuturbeharjutus annab erinevate riikide õhuväelastele võimaluse harjutada koostööd ja näidata liitlassidemete tugevust: «Me saame harjutada erinevaid õhuoperatsioonide aspekte ning koostööd nii liitlaste kui ka parterriikide vahel.»

Kindral ütles oma kadettidele ja magistrantidele peetud ettekandes, et relvajõude hoidavad koos üksteise usaldamine ja koostöö. Samuti rääkis Gorenc informatsiooni töötlemisest: «Informatsioonist on vähe kasu. See tuleb muuta teadmisteks ning teadmised omakorda tarkuseks,» ütles ta.

Lisaks kiitis Gorenc Ämari baasi, mis loob tema sõnul Balti regioonile head väljaõppevõimalused ning on sellelaadsete õppuste korraldamise jaoks igati sobiv.

Kolm korda aastas Eesti, Läti ja Leedu õhuruumis peetav Balti õhuturbeharjutus on juba kahekümne esimene. Seekordsest õppusest võtavad osa lennukid NATO liikmesriikidest Belgiast, Itaaliast, Saksamaalt, Suurbritanniast, Ameerika Ühendriikidest, Poolast, Leedust, Norrast ja Eestist. Õppusel osaleb ka NATO partnerriik Soome, kelle õhuruumis viiakse läbi osa harjutusest.

Õppuse käigus toimuvat õhutegevust juhitakse nii Saksamaal asuvast NATO õhuoperatsioonide keskusest, Balti regionaalsest õhujuhtimiskeskusest Leedus Karmelavas, Ämari õhujuhtimiskeskusest ning NATO vaatlus- ja juhtimislennuki E-3A AWACS kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles