Ülekanne: maksumuudatuste arutelu tõotab riigikogus pikka istungit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter

Riigikogus tõotab täna tulla pikk istung, sest esimesele lugemisele jõuavad palju vaidlusi tekitanud maksumuudatused ning madalapalgaliste tagasimakse süsteemi kehtestamist ja lastetoetuste tõusu käsitlevad eelnõud.

Kell 14 algavale istungile eelneb riigikogu infotund, kus saadikute küsimustele vastavad peaministri ülesandeid täitev kaitseminister Sven Mikser, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ja siseminister Hanno Pevkur.

Riigikogu pressiteenistuse teatel vastab Mikser küsimustele Eesti julgeoleku, sotsiaalmaksu vähendamise, rahvusliku kaitsetööstuse arendamise ning omavalitsuste immigratsiooniga seotud kohustuste kohta.

Tsahknale esitatavad küsimused puudutavad puuetega inimeste ebavõrdset kohtlemist, pagulaste ja sisserändajate sotsiaalkaitset, Tallinna Naiste Kriisikodu rahastamist ning töövõimereformi. Pevkurilt soovivad saadikud küsida Eesti-Vene kontrolljoone puhastamise, sisserändepoliitika, politsei- ja piirivalveameti rahastamise, politsei ja piirivalve seaduse ning varjupaigataotlejate õigusnõustamise kohta.

Riigikogu täiskogu istung algab mahuka kindlustustegevuse seaduse eelnõu teise lugemisega. Eelnõu peaks aitama kaasa, et Eestis asutatud kindlustusandjad oleksid maksejõulised, jätkusuutlikud, hästi juhitud ja oma tegevuses läbipaistvad ning järelevalvemehhanismid kaitseks klientide huve.

Seejärel jõuavad esimesele lugemisele valitsuse algatatud ja palju eriarvamusi tekitanud maksumuudatused. Eelnõu näeb ette nii alkoholi- kui tubakaaktsiisi ja majutusteenuste käibemaksu tõstmist, sotsiaalmaksu langetamist ning maksuvaba tulu määra suurendamist.

Samuti soovib koalitsioon hoida muudatustega keskmise vanaduspensioni tulumaksuvaba, kaotada täiskasvanute hobikoolitusega seotud kulude tulumaksusoodustuse, vähendada füüsilise isiku maksustatavast tulust lubatud mahaarvamiste kogusummat, korrastada renditulu maksustamise reegleid ja edendada ettevõtluskeskkonda ning suurendada inimeste võimalusi panustada kodanikuühiskonda.

Tänasel istungil tuleb esimesele lugemisele ka valitsuse algatatud eelnõu, millega kehtestatakse madala sissetulekuga töötajate iga-aastane tagasimakse süsteem, et innustada inimesi tööd vastu võtma või tööturul püsima isegi siis, kui töötamise eest saadav tasu on väike.

Samuti tuleb täiskogus esimest korda arutlusele eelnõu, millega tõstetakse lapsetoetust pere esimese ja teise lapse kohta 60 euroni kuus ning kehtestatakse kolme ja enamat last kasvatavatele peredele 200-eurone lasterikka pere toetus.

Suure tõenäosusega venib muudaste arutelu tavalisest pikemaks, sest kõik saadikud saavad iga eelnõu tutvustuse järel esitada mõlemale ettekandjale kaks küsimust. Pärast ettekandeid ja küsimuste-vastuste vooru saavad läbirääkimistel sõna võtta fraktsioonide esindajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles