Riigikogu komisjonid hoiduvad USA saatkonna teemast

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA saatkond Tallinnas Kentmanni tänaval.
USA saatkond Tallinnas Kentmanni tänaval. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu komisjonid hoiduvad USA saatkonna turvaüksuse jälgimise teemat käsitlemast, leides, et see ei kuulu nende pädevusse. 

Põhiseaduskomisjoni esimees Kalle Laanet ütles Postimehele, et praegu ei ole komisjonil seda arutada plaanis. «Ajaleheartikli järgi teostatakse saatkonna turvalisust siseministeeriumi järelevalve all (koostööleppe alusel) ja kahtluse korral reageerib politsei. Olemasoleva info põhjal puudub vajadus teemat põhiseaduskomisjonis arutada,» märkis Laanet ja lisas, et riigikogus on olemas julgeolekuasutuste järelevalve komisjon, mille ülesanne on teostada järelevalvet jälitusasutuste üle.

Õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof teatas esialgu Postimehele, et komisjon võtab teema päevakorda järgmisel esmaspäeval. Päeva hiljem täpsustas aga Pikhof: «Tõstatunud küsimus kuulub julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni pädevusse. Õiguskomisjon esmaspäeval seda teemat ei käsitle.»

Julgeolekuasutuste järelevalve komisjoni esimees Ken-Marti Vaher ütles Postimehele, et komisjon on kohtunud siseministriga ja puudutanud ka USA saatkonna piirkonna tänavatel inimeste jälgimist ja nende kohta andmete kogumist.

«Jään oma reedel antud hinnangu juurde, et tegemist pole olnud jälitustegevusega, vaid USA saatkonna kaitsmisega, milles Eesti ja USA teevad koostööd ametliku kokkuleppe alusel ja mille tagamise kohustus on Eestil kui asukohariigil. Saatkonna kaitse osa on ka tõkestava ja ennetava sihiga vaatlustegevus, mida nimetatud ametlik memorandum ka käsitleb,» ütles Vaher.

Sellega komisjoni esimehe vastus USA saatkonna turvameetmete teemal piirdub.

Postimees kirjutas reedel, et USA suursaatkonna salajane üksus jälgib juba aastaid pealinna tänavatel liikuvaid inimesi, kogub turvalisuse tagamise põhjendusel isikuandmeid ja kannab kahtlaselt käitujad üleilmsesse terroriandmebaasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles