Støre: Gruusia liitumine NATOga põhinegu kindlatel kriteeriumidel

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO logo.
NATO logo. Foto: Corbis/Scanpix

Alliansi senine laienemine on põhinenud kindlatel kriteeriumitel ning see peab jääma nii ka edaspidi, ütles Norra välisminister Jonas Gahr Støre tänasel kohtumisel riigikogu väliskomisjoniga.

Väliskomisjoni esimees Sven Mikser ja Støre jagasid seisukohta, et kolmandad riigid ei saa mõjutada NATOt, sealhulgas alliansi laienemist puudutavaid otsuseid, teatas riigikogu pressitalitus.

Mikser ning komisjonid liikmed Marko Mihkelson ja Raivo Järvi  keskendusid kohtumisel Norra välisministriga koostööle NATOs ja NATO võimalikule laienemisele Gruusiasse ja Ukrainasse. Samuti kõneldi arengutest Venemaa sise- ja välispoliitikas ning vahetati kogemusi suhetest Venemaaga.

Mikser rõhutas vajadust anda nii Gruusiale kui ka Ukrainale juba sel aastal võimalus ühineda NATO liikmesuse tegevuskavaga, sellise sammuga näitaks NATO kindlat soovi jätkata Gruusia ja Ukraina integreerimist demokraatlikku maailmaga.

Mihkelson rõhutas, et Eesti soovib heanaaberlikke ja partnerlust hindavaid suhteid kõikide naabritega. Mihkelson pidas äärmiselt kahetsusväärseks olukorda, kus Euroopa Liidu riigid on sattunud Vene gaasiekspordist sõltuvusse.

Mõlemad pooled rõhutasid ka Eesti ja Norra suhete väga head seisu ja tihedat kahepoolset koostööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles