Meeste tantsupeo peaproov möödus igati edukalt

Liis Vaksmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere staadionil leidis aset täna kella 15st meeste tantsupeo peaproov. Sellest võttis osa 337 rühma üle Eesti. Pileteid peaproovile müüdi teadaolevalt ligi 2000 – seda kinnitasid ka need rahvamassid, mis täitsid staadioni tribüüne.

Esimeste tantsude juures ähvardas pidulisi taevast alla tibav vihm, kuid see ei morjendanud kedagi. Kui hommikuses proovis oli märgata mõningat väsimust ja tähelepanuhajumist, siis peaproov oli hoopis teine tera. Pisikesed mudilased kepslesid naerulsuil staadionil tantsu vehkida. Vanemate tantsurühmade saabudes keerutati suisa tolm üles ning oldi täielikult keskendunud oma sooritusele.

Osalejad kinnitasid kõik kui ühest suust, et sellisel üritusel osaleda on kirjeldamatu tunne, kus nauditakse täiel rinnal toimuvat, ja see on võimalus lõõgastumiseks.

Esimest korda võttis sel aastal üritusest osa Ats, kes on B-rühma tantsija. «See on fenomenaalne tunne! Ma poleks kunagi uskunud, kuivõrd sügava tunde võib selline üritus minus tekitada,» kirjeldas ta oma emotsioone.

Tantsukava on sel aastal läbi teinud uuenduskuuri. Traditsiooniline kava on välja vahetatud hoopis kaasaegsema ja kaasahaaravama variandi vastu. Nii tantsud kui muusikaline lahendus on kaasajastatud ja köidab väga hästi vaatajate tähelepanu. Sellele on edukalt lisatud ka kunstiline pool, mis suudab vaatajat üllatada. Seda peab ise nägema!

Kõige oodatum tants oli kindlasti «Viltu võttes»  (Aveli Asberi lavastatud). Eelkõige on see tuntust saanud tänu punastele bokseritele, mida oli võimalik soetada ka kohapeal. Paraku olid just punased bokserid niivõrd populaarsed, et alla L-suurust (kaasa arvatud) kandvad mehed neid endale enam soetada ei saanud. Neil tuli leppida tuhmunud lilla või halliga. Tants ise pälvis ka kõige suurema kaasaelamise publiku poolt - plaksutati kui ka kõlasid hõiked publiku seast. Tantsu lõppedes tundus justkui pilt staadionil virvendaks – punased bokserid koos linase valge särgiga tekitas huvitava efekti.

Tantsupeol esinenud  Karl-Erik Taukar tõdes, et on äärmiselt võimas tunne olla osaline tantsupeol. Taukaril endal aga kokkupuude rahvatantsuga on küllaltki napp. «Tõsisem kokkupuude rahvatantsuga oli mul küll esimeses klassis käies, kuid see jäi küllaltki napiks ning võib öelda, et sellega ma päris sina-peal pole, me pigem Teietame,»  kommenteeris Taukar enda suhet rahvatantsuga.

Tantsupeo ideeautor ja pealavastaja Maie Orav jäi peaprooviga igati rahule: «Minu arvates läks meil ikka väga hästi. Kõik vead, mis olid, olid minu vead - jätsin tantsude vahele liiga pikad pausid, kuid mingi hingamisruum peab tantsude vahel ju olema. Lisaks ei olnud me eelnevalt riietes proovi teinud ja ma muretsesin, kas nad ikka jõuavad.»

Tänase peaproovi põhjal võib öelda, et tegemist on väga võimsa vaatepildiga. See annab taaskord tunnistust sellele, et eestlased on laulu- ja tantsurahvas. Kui kellelgi pole tantsupeole pileteid ostetud, siis tasub seda kindlasti teha ja minna oma silmaga vaatama ja saama osa millestki enneolematust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles