Päästeoperatsioonide juht: Peruus hukkunud eestlasi ei ole otsitud juba kaks päeva

Marian Männi
, Eesti uudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õnnetuspaik Peruus, Huaraze linna lähedal.
Õnnetuspaik Peruus, Huaraze linna lähedal. Illustratsioon: Alari Paluots, Marian Männi

Seni Peruu mägedes eestlaste päästeoperatsiooni juhtinud Alfredo Martin Quintana Figueroa langetab käed. Raha on otsas ja ükski nelja Eesti mägironija kindlustuseandjatest pole siiani õlga alla pannud.

Quintana Figueroa sõnul ei ole kolme hukkunud eestlast tegelikult juba kaks päeva keegi otsinud. «Oleme saanud kinnituse operatsiooni juhilt ja politsei kõrgmägede päästeüksuse juhilt, et otsinguoperatsioon jätkub ning õnnetuspaika suundub uus otsingurühm,» ütles üleeile õhtul BNS-ile välisministeeriumi pressiesindaja.

«Jah, politsei käis eile kohapeal,» kinnitas Quintana Figueroa. «Aga nad olid baasis ja ei läinud üles, sinna paika, kus eestlased hukkusid. » Peruu Mäegiidide Assotsiatsiooni (Asociación de Guías de Montaña del Perú, AGMP) esindaja sõnul ei ole peruulastel lihtsalt võimekust.

Ainsa ellujäänu, Annemai Märtsoni, tõi assotsiatsioon mäest alla kolme operatsiooniga, oma kulu ja kirjadega: esimesega käisid pääsenuid otsimas, teisega tõid eestlanna mäest alla ja kolmanda operatsiooniga laskusid mäele jäänud viimased päästjad üleeile.

«Annemai ütles mulle, et nad on maksnud tervisekindlustuse eest, millega kaetakse mägedes juhtunud õnnetused. Juba päevi olen üritanud [kindlustusandjaga] ühendust võtta, aga tänaseni pole keegi vastanud.»

Kõikide hukkunute kindlustuseandjatega (Austria ja USA firmad) on nii Eesti kui Peruu poolt ühendust võetud.

Välisministeeriumile teadaolevalt on neljal eestlasel väga korralik kindlustus.

«Operatsiooni juht ja politsei kõrgmägede päästeüksuse juht on meile kinnitanud, et päästeoperatsioon jätkub kui eestlaste kindlustusega saab asjad korda,» ütles Postimehele välisministeeriumi pressiesindaja.

«Välisministeeriumile teadaolevalt on neljal eestlasel väga korralik kindlustus. Niivõrd suuremahulise, kalli ning keerulistes oludes toimuva päästeoperatsiooni puhul ei ole tavapäratu, et asjaajamine kindlustusega nõuab aega [...]. Seda millal, mismoodi ja kes operatsioonis osaleb, otsustab operatsiooni juht.»

Täna hommikul sai Quintana Figueroa lõpuks Märtsoni kindlustuseandjalt teate. Selles palutakse saata dokumentide koopiad. «Kui sa ostad juba kindlustuse, siis ostad selle ikka hädajuhtudeks. Eriti veel, kui sul on kindlustus mägedes ronimiseks, siis peab kindlustuseandjaga saama ühenduse, ükskõik, kus sa ka ei oleks. Kui see pole võimalik, siis mis mõte sellel üldse on?» on Quintana Figueroa üllatunud.

Ainus, mida näiteks Märtsoni kindlustus välistab, on helikopteri kasutamise eest tasumine. Seda ei ole aga Peruu päästjatel isegi mitte plaanis olnud. Mingeid muid piiranguid ei peaks kindlustustel olema. See tähendab, et kõik kulud peaks saama kaetud.

Päästetööde eest vastutav Alfredo Martin Quintana Figueroa. Foto: AGMP

INTERVJUU:

Niisiis. Otsingud on raha pärast lõpetatud?

Meil ei ole võimalik otsida enam. Oleme kõik vahendid ära kasutanud. Siin Peruus ei ole olemas mingit kindlustust ega katet, et kui midagi sellist juhtub, nagu juhtus eestlastega.

Kas politsei ei saaks aidata?

Ei saa. Neil ei ole sellist võimekust.

Meieni jõudis üleeile info, et otsingud jätkuvad.

Nii palju kui mina aru saan, läks sinna üks grupp politseinikke, aga nad ei jõudnud õnnetuspaika. Neil ei ole seda võimekust. Nad ei ole selleks valmis.

Kus nad siis olid?

Nad olid all baasis.

Aga sel pole ju mingisugust mõtet.

Ei ole jah mingit mõtet. Baas asub 4300 meetri kõrgusel, aga koht, kus õnnetus juhtus [umbes 6000 meetri kõrgusel].

Kas keegi siis eestlasi ei otsi enam?

Seal ei ole kedagi. Viimane meie päästegruppidest laskus üheksanda juuni õhtul.

Kui palju üks operatsioon eestlaste otsimiseks maksma läheks?

Alpides võib see minna maksma vähemalt 40000-50000 dollarit (vähemalt 35000 eurot - M.M.). Seda tüüpi intsidente katavad kindlustused küll. Seal kasutatakse helikoptereid. Meie neid ei kasuta. Neid ei ole siin.

Kui palju see maksma läheks Peruus?

Sõltub, mitu päeva peaksime neid otsima ja kui palju inimesi on. Me peame arvestama sisse kogu logistika ja personali. Seda pole võimalik hinnata. Aga nii kalliks ei lähe see kindlasti nagu Euroopas või Ameerika Ühendriikides. Siin tuleks sellest umbes veerand. Eelmisel aastal otsisime itaallasi. See läks maksma umbes 12000 eurot ja operatsioon kestis kuus päeva.

Neli Eesti mägironijat jäi üleeile kadunuks Peruu linna Huaraze lähedal lumises mäestikus ning vaid üks neist leiti elusana. Ülejäänud kolm jäid laviini alla ja hukkusid. Tocllaraju mäe kõrgus on 6032 meetrit merepinnast ning selleks, et sõita baaslaagrisse, kulub autoga kaks tundi ning sealt edasi läheb aega viis tundi, et ronida üles mäetippu.

Teekond surma toonud mäeni.
Teekond surma toonud mäeni. Foto: Google ekraanitõmmis
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles