ERR.ee: Støre meelest nõuab tekkinud julgeolekuseis analüüsi

Erik Henno
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra välisminister Jonas Gahr Støre.
Norra välisminister Jonas Gahr Støre. Foto: Bjørn Sigurdsøn

Tallinnat külastanud Norra välisminister Jonas Gahr Støre sõnul on Venemaa rünnak Gruusiale mõjutanud kogu Euroopa julgeolekuarhitektuuri ja sellest tekkinud olukord nõuab põhjalikku analüüsi.

Erinevalt Soome presidendist Tarja Halonenist ei ole Norra välisminister nõus nendega, kelle meelest Euroopa julgeolekukorralduses midagi muutunud pole, vahendasid ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

«Tõik, et Euroopas kasutati sõjalist jõudu, ei jäänud märkamata ega vastamata ühelgi riigil,» sõnas Støre.

Støre tuletas meelde, et Euroopa on aja jooksul välja kujundanud maailma parima erimeelsuste lahendamise süsteemi, poliitilise tööriistakasti.

Selle tööriistakasti abil on lahendatud valdav enamus Euroopa riikide erimeelsustest. Venemaa aga ei kasutanud enne sõjajõu rakendamist sugugi kõiki selle tööriistakasti võimalusi, mis kindlasti paneb tõsiselt oma tulevikule mõtlema kõik Venemaa piiririigid.

Tallinnas Eesti välisministri Urmas Paeti, väliskomisjoni esimehe Sven Mikseri ning komisjoni liikmetega kohtunud Norra välisminister sõitis edasi Pärnusse Balti riikide ja Põhjamaade välisministrite iga-aastasele kohtumisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles