Hiiumaa on kauaoodatud paraadiks valmis

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune võidupüha paraad Valgas
Mullune võidupüha paraad Valgas Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tavapärasest suurem sagimine Kärdla keskväljakul annab aimu, et käimas on veel viimased ettevalmistused homme toimuvaks võidupüha paraadiks.

«Täna on tegelikult kõige tähtsam päev,» ütles kaitseliidu avalike suhete osakonna juhataja asetäitja major Tanel Rütman paraadi peastaabis, mis asub linna kultuurikeskuses.

Nii on täna veel vaja valmis seada paraadiplats Kärdla keskväljakul – ehitada tuleb tribüünid, aiad ning tegeleda julgestusküsimustega. «Suuri äpardusi ei paista kuskil olevat. Tundub, et kõik on piisavalt läbimõeldud ja planeeritud ja kõik läheb nii, nagu me oleme lootnud,» märkis Rütman.

Esimest korda Hiiumaale jõudev võidupüha paraad on eelmistest mõnevõrra väiksem – kui mullu võttis paraadist osa 1300 inimest, siis tänavu on neid 800 ringis. «Eks üks, mis alati seab piirid, on platsi suurus. Kärdla ei ole just väga suur linn ja see plats lihtsalt ei mahuta rohkem,» tõdes Rütman, «ja lisaks, tegemist on saarega ja liigse rahva mandrilt kohaleajamine on nii osalistele kui saare külalistele ja hiidlaste endile kurnav».

«Kui hiidlaste käest küsida, siis nende jaoks on oluline, et hiidlastel oleks maismaaparaad enne kui saarlastel. Ja see on meil õnnestunud»

Logistiliselt keeruline

Sellegipoolest teeb see, et paraad toimub saarel, Rütmani hinnangul tänavuse võidupüha peo eriliseks. Aastate jooksul on paraad jõudnud igasse Eesti maakonda ning nüüd on lõpuks ka Hiiumaa kord suurt pidu võõrustada.

«Eks see logistika ole kõige suurem pähkel,» tunnistas kaitseliitlane, viidates, et kord varem on ka paraad toimunud saarel, sedakorda kõrvalsaarel Saaremaal. Toona oli aga korraldus mõnevõrra lihtsam, sest paraad toimus merel ja marssivaid üksusi ei olnud vaja üle vedada.

Rütman tunnustas ka kohalikke, kes on paraadi korraldamist igatepidi toetanud. «Üldiselt see ongi reegel, et mida väiksem koht, seda paremini see koostöö laabub. Kui teha Tallinnas paraadi, siis seal on see üks paljudest suurtest üritustest, aga väikestes kohtades on see tihtipeale aasta või mitme aasta tippsündmus. See peegeldub ka suhtumises,» sõnas Rütman.

Hiidlased oma korda pikalt oodanud

«Kindlasti on Hiiumaa valmis, seda on juba nii kaua oodatud ja ette valmistatud. Me oleme tegelikult kogu aeg valmis olnud, aga nüüd ütlesime, et andke meile see võimalus,» ütles Hiiu vallavanem Georg Linkov.

Linkovi arvates on paraadi jõudmine Hiiumaale kohalike jaoks kindlasti auasi. «Kui hiidlaste käest küsida, siis nende jaoks on oluline, et hiidlastel oleks maismaaparaad enne kui saarlastel. Ja see on meil õnnestunud,» naljatles Linkov. Vallavanema kinnitusel osaleb ta ka ise paraadil, kus on Eesti lipu toimkonnas.

Peagi on Hiiumaale oodata ka paraadi osalejaid, kes saabuvad praamiga täna pärastlõunal. Õhtul harjutatakse üheskoos marssimist ning hiljuti valminud sadamas antakse viimane lihv homme toimuvatele langevarjuhüpetele ja näidislahingule.

Pidustused hakkavad peale juba täna, kui üle Hiiumaa toimub mitu kontserti ning homme hommikul algab võidupüha tähistamine pihta tulede ühendamise tseremooniaga kell 9. Ehkki Kärdla keskväljak ei mahuta ka teab mis palju pealtvaatajaid, avaldas Rütman lootust, et paraadi tulevad nautima kõik hiidlased ja nende külalised.

Homme kell 11 algavat võidupüha paraadi saab Postimehe vahendusel ka otsepildis jälgida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles