Mikser kinnitas USA kaitseministrile valmisolekut liitlaste relvastuse eelpaigutamiseks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter ja kaitseminister Sven Mikser.
Ameerika Ühendriikide kaitseminister Ashton Carter ja kaitseminister Sven Mikser. Foto: Kaitseministeerium

Kaitseminister Sven Mikser ütles täna kohtumisel Eestis visiidil viibiva Ameerika Ühendriikide kaitseministri Ashton Carteriga, et Eesti on valmis looma tingimused mehhaniseeritud pataljoni varustuse ja relvastuse eelpaigutamiseks, kui liitlased seda teha otsustavad, ütles kaitseminister Sven Mikser kohtumisel Ameerika Ühendriikide kaitseministri.

«Valitsus on eraldanud 40 miljonit eurot, et täiendada liitlaste siinviibimiseks vajalikku taristut ning sõlminud Ameerika Ühendriikidega kaitse-investeeringute kokkulepe,» ütles Mikser. «Me arendame liitlaste väljaõppevõimalusi ja loome tingimused selleks, et Eestisse saaks paigutada mehhaniseeritud pataljoni relvastuse ja varustuse.»

Mikser ja Carter arutasid kaitseministeeriumis aset leidnud kohtumisel Eesti, Läti ja Leedu ettepanekut suurendada NATO maaväe üksuste kohalolekut piirkonnas. «Seoses muutunud julgeolekuolukorraga Euroopas soovib Eesti liitlaste maaväe pataljonide püsivat roteeruvat kohalolekut nii Eestis, Lätis kui ka Leedus või ühe brigaadi lahingugrupi paiknemist Eestis, Lätis ja Leedus kokku. Koos varustuse eelpaigutamisega saadab selliste üksuste kohalolek potentsiaalsele agressorile selge heidutava sõnumi,» sõnas Mikser.

Mikser tänas Carterit Ameerika Ühendriikide pikaajalise toetuse ja kaitsekoostöö eest, mis alates eelmise aasta kevadest on olnud tihedam kui kunagi varem.

USA kaitseminister tänas Eestit Kurdistani relvajõududele annetatud laskemoona eest, millega Eesti toetab äärmusrühmituse Islamiriik vastast võitlust, ja pikaajalise osaluse eest NATO ISAFi missioonil Afganistanis. Samuti kiitis Carter Eestit kahe protsendi SKTst investeerimise eest riigikaitsesse.

Kaitseminister Carter on täna Eestis töövisiidil, mille käigus kohtub kaitseminister Sven Mikseri, Leedu kaitseministri Juozas Olekase ja Läti kaitseministeeriumi kantsleri Jānis Sārtsiga. Seejärel annavad kaitseministrid ühise pressikonverentsi ning asetavad pärjad Vabadussõja võidusamba jalamile. 

Eestis kohtub USA kaitseminister ka president Toomas Hendrik Ilvese ja peaminister Taavi Rõivasega ning külastab NATO küberkaitsekoostöö keskust.

Mikser ja Carter suunduvad homme Brüsselisse  NATO kaitseministrite kohtumisele, mille fookuses on NATO valmiduse tegevuskava elluviimine ja NATO hoiaku uuendamine muutunud julgeolekuolukorras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles