Särgava uurib maadevahetuse kohtuniku võimalikku lohakust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valeri Lõõnik.
Valeri Lõõnik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Harju maakohtu esimees Helve Särgava uurib, kas kohtunik Valeri Lõõnik pani ühe kriminaalasja oportuniteediga lõpetamisel toime distsiplinaarsüüteo, jättes kohtunikuna oma ametikohused korrektselt täitmata.

OÜ Revalhaus Kinnisvara saatis 21. septembril kaitsepolitseiametile kuriteoteate Harju maakohtu kohtuniku Valeri Lõõniku kohta, kes ettevõtte hinnangul pani toime kuriteo, tehes teadvalt ebaseadusliku kohtulahendi.

Kaebaja hinnangul võisid kohtunik ja prokurör ebaseaduslikult leppida kokku Revalhaus Kinnisvara puudutava kriminaalasja lõpetamise, et kohtunik saaks nii-öelda rahus menetleda teisi kohtuasju. Valeri Lõõnik on juhtiv kohtunik niinimetatud maadevahetuse protsessis, milles on kohtu all Villu Reiljan, Ester Tuiksoo, Kalev Kangur ja mitmed ehitusettevõtjad.

Ehkki Revalhaus Kinnisvara esindaja Arvo Klaas teatas oma kinnitusel kohtunikule korduvalt temapoolsetest rikkumistest seoses kohtumäärusega, jäid need teated kohtuniku vastuseta.

Revalhaus Kinnisvara taotles tsiviilhagis kohtu kaudu ligi 17 miljoni krooni hüvitamist, kuid kohus mõistis määrusega kohtualustelt kannatanule välja vaid 550 000 krooni.

«On ilmne, et kohtunik pole kohtuotsuse koostamisel järginud kehtivat kriminaalmenetluse ja kohtumenetluse aluseks olevat seadusandlust ning teinud kõik endast oleneva vältimaks ka seadusandluse täitmist tema poolt.

Kuivõrd tegu on ühe staažikama ja kogenud kohtunikuga saab tema tegevuse või tegevusetuse põhjustada ainult tahtlus,» märkis Klaas kuriteoteates.

Kapo kuritegu ei leidnud

Kaitsepolitseiamet kriminaalmenetlust ei alustanud, sest «puudub kriminaalmenetluse alus», teatas kapo vanemkomissar Andres Kahar.

Küll aga leiti Valeri Lõõniku tegevuses viiteid distsiplinaarsüüteole kohtute seaduse alusel, mis puudutab kohtuniku ametikohustuse täitmata jätmist või mittekohast täitmist. «Seepärast saadeti kuriteoteade edasi Harju maakohtu esimehele distsiplinaarsüüteo alustamise otsustamiseks,» lisas Kahar.

Harju maakohtu esimees Helve Särgava ütles, et sai täna kaitsepolitseilt nii firma avalduse kui kapo määruse.

«Kõigepealt võtan Valeri Lõõnikult seletuse selle avaldusega seonduvalt, vaatan kõik materjalid läbi ja siis otsustan, kas koostan distsiplinaarsüüdistuse või keeldun sellest,» ütles Särgava.

Seaduse järgi on tal otsuse tegemiseks aega üks kuu, aga Särgava ütles, et ekstra venitama ta sellega ei hakka. «Seletuse andmiseks annan alati nädal aega,» lisas ta.

Särgava ütles, et maadevahetuse kohtuasja arutamist see juhtum ei puuduta. «Need on kaks iseasja, need ei seondu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles