Ansip: ELi ühtekuuluvuspoliitika peab teenima uue majandusstrateegia huve

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip kohtus Euroopa Komisjoni regionaalpoliitika voliniku Johannes Hahniga.
Peaminister Andrus Ansip kohtus Euroopa Komisjoni regionaalpoliitika voliniku Johannes Hahniga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip ütles täna Stenbocki majas toimunud kohtumisel Euroopa Komisjoni regionaalpoliitika voliniku Johannes Hahniga, et Eesti jagab komisjoni seisukohti ühtekuuluvuspoliitika tuleviku kohta.

«Sarnaselt Euroopa Komisjoniga oleme arvamusel, et ühtekuuluvuspoliitika peab olema rakendatud strateegia Euroopa 2020 eesmärkide teenistusse,» ütles Ansip. «Teisisõnu, ühtekuuluvuspoliitika peab keskenduma konkurentsivõime suurendamisele ning toetama majanduskasvu,» vahendas valitsuse pressiesindaja peaministri sõnu.

Euroopa Liidu ühtekuuluvuspoliitika eesmärk on tugevdada liidu majanduslikku, sotsiaalset ja territoriaalset ühtekuuluvust, vähendades eri piirkondade arenguerinevusi.

«Ühtekuuluvuspoliitika ei ole heategevus,» ütles volinik Hahn. «See on investeeringute poliitika Euroopa Liidu ja tema liikmesriikide konkurentsivõime tõstmiseks.»

Ansip ja Hahn olid ka ühel meelel, et ühtekuuluvuspoliitika vahendeid tuleb kasutada sihipärasemalt, võttes aluseks strateegia Euroopa 2020.

«Just Euroopa 2020 kui uus majanduskasvu strateegia peab aitama ühtekuuluvuspoliitika vahendeid eesmärgipärasemalt kasutada,» ütles Ansip. «Erinevalt tänasest peaks olema piiratud arv konkreetseid eesmärke.»

Peaminister pidas oluliseks, et ühtekuuluvuspoliitika peaeesmärkide saavutamiseks saab iga regioon ise määrata vastavad tegevused lähtuvalt selle piirkonna iseärasustest.

«Igal regioonil on oma spetsiifilised probleemid ja võimalused,» ütles peaminister. «Me peame arvestama, et tegevused, mis aitavad kaasa konkreetsete eesmärkide saavutamisele, on piirkonniti erinevad.»

Andrus Ansip rõhutas ka makroregionaalsete strateegiate tähtsust, mis sisaldavad täiendavat võimalust saavutada Euroopa Liidu ühiseid eesmärke.

«Sellised piirkondlikud strateegiad nagu Läänemere strateegia tagavad, et mitut riiki hõlmava piirkonna ühiseid probleeme lahendatakse koos,» märkis Ansip. «Ühtekuuluvuspoliitika vahendite planeerimisel tuleks sellega arvestada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles