Riik investeerib digitaalse õppetöö arenguks üle 40 miljoni euro

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
e-luger
e-luger Foto: SCANPIX

Riik investeerib üle 40 miljoni euro selleks, et aastaks 2020 oleks soovi korral võimalik koolides kogu õppetöö viia läbi digitaalselt.

Investeeringu toel tehakse paremini kättesaadavaks ja arendatakse eestikeelset e-õppevara ning minnakse järk-järgult üle täielikult paberivabadele e-eksamitele, teatas haridus- ja teadusministeeriumi pressiesindaja.

Haridusminister Jürgen Ligi juhtis tähelepanu, et juba praegu pea iga noore taskus nutiseade. «Oluline on need hariduse heaks tööle panna. Seni on koolides arendatud eeskätt digitaristut, nüüd tahame keskenduda sellele, et digiseadmetes oleks ka kvaliteetne eestikeelne sisu,» sõnas minister Ligi.

Toetamaks kvaliteetse digitaalse õppevara laialdasemat kasutamist, kaardistatakse üld- ja kutsehariduse vajadused ning arendatakse välja uus või kohandatakse olemasolevat e-õppevara. Digitaalseid õppematerjale arendatakse edasi ka ProgeTiigri ja TiigriMatemaatika programmidega. Õpetajatele pakutakse täiendkoolitust, et toetada neid õppevara kasutuselevõtmisel. Samuti minnakse järk-järgult üle e-eksamitele.

Selle aasta lõpus valmib ka e-Koolikoti portaal, mis võimaldab leida ning kasutada digitaalset õppevara eri keskkondadest nagu koolielu.ee, moodle, kirjastuste repositooriumid. Portaalis saavad õpetajad kombineerida eri tüüpi õppematerjale ning teha komplektid õpilastele kättesaadavaks.

Viljandi Jakobsoni kooli IT- ja õppejuht Laido Valdvee selgitas, et nii digiseadmed kui ka e-õppevara lubavad arvestada õppijate vajadusi ja võimeid individuaalsemalt, mis omakorda aitab saavutada paremaid õpitulemusi.

«Tehnoloogia tark kasutamine muudab teadmiste omandamise õpilaste jaoks huvitavamaks ning nii on uut materjali lihtsam omandada. Ka õpetajate töö muutub lihtsamaks – nad saavad kombineerida kirjastuste õppematerjale internetis vabalt kasutuses olevatega,» ütles Valdvee.

Tegevustega viiakse ellu Eesti elukestva õppe strateegia 2020 digipöörde programmi. Programmi eesmärk on digivõimaluste teadlik ja tark integreerimine õppeprotsessi. Partnerid on sihtasutus Innove, Hariduse Infotehnoloogia sihtasutus ja Tartu Ülikool.

Toetuse kogumaht on 40 350 000 eurot, millest 34 297 500 eurot tuleb Euroopa Sotsiaalfondist ja 6 052 500 eurot on riiklik kaasfinantseering.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles