Pedofiilist lapsehoidja ei pääse vanglast enne tähtaja lõppu

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
33-aastane Tiit Saks.
33-aastane Tiit Saks. Foto: Politsei

Tartu maakohtu Põlva kohtumajas arutati täna pedofiilias süüdi mõistetud endise lapsehoidja Tiit Saksa ennetähtaegselt vabastamist ning kohtu otsusel teda enne tähtaega karistuse kandmisest ei vabastata.

Harju maakohus saatis Saksa 2013. aastal pedofiiliasüüdistuse eest aastateks vangi. Kohus leidis, et toona 33-aastasele Tiit Saksale süüks pandud lastevastased seksuaalkuriteod on tõendatud ning karistas teda kuue aasta ja kuue kuu pikkuse vangistusega, millest lühimenetluse korras kuulus ärakandmisele neli aastat ja neli kuud.

Kohus leidis, et piisavalt tõendatud on kahe tüdruku seksuaalne kuritarvitamine vähemalt kahel korral ja lühema ajavahemiku vältel.  Kohtueelsel uurimisel kogutud tõendite järgi pani Tiit Saks seksuaalkuriteod toime kahe väikese tüdruku suhtes 2011. aasta lõpust kuni 2012. aasta suveni. Uurimisandmetel kuritarvitas mees üht kuueaastast tüdrukut kahel korral ja üht nelja-aastast tüdrukut vähemalt neljal korral, kasutades ära kannatanute vanusest tulenevat võimetust toimuvast aru saada.

Töötas lapsehoidjana

Politsei pidas Tiit Saksa kinni 2012. aasta 26. juunil. Põhja ringkonnaprokuratuur esitas taotluse Saksa vahistamiseks, mille Harju maakohus kaks päeva hiljem ka rahuldas. Saksa kaitsja esitas seepeale määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, kuid ka teise astme kohus jättis Saksa vahistamise jõusse. Seejärel pöördus Saksa kaitsja määruskaebusega riigikohtusse, mis leidis 2013. aasta jaanuari alguses avaldatud otsuses, et Saksa vahistamisel ei ole alama astme kohtud seaduse vastu eksinud ning mees peab jääma trellide taha.

«Lapsevanemad peaksid enne väga põhjalikult järele mõtlema, kui oma lapse võõra inimese hoole alla jätavad,» rõhutas toona vanemprokurör Lea Pähkel, kes kriminaalasja kohtusse viis.

Politsei jõudis Saksa tegude jälile tänu lasteaiakasvatajatele, kelles äratas kahtlust ühele lapsele järele tulnud mehe käitumine.

Aastaid varem kirjutas meedia Saksast kui teenekast lapsehoidjast, kelle aadressil jagasid kiidusõnu paljud vanemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles