Eestlaste leiutatud seade uimastite kiirtestimiseks äratab maailmas huvi

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martest tegevjuht Martin Ruubel ja Nartest NTX 2000 seade.
Martest tegevjuht Martin Ruubel ja Nartest NTX 2000 seade. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Euroopas pälvib huvi eestlaste leiutatud uimastite kiirtestiks kasutatav seade, mille abil on Ameerika Ühendriikides kolme aastaga mõistetud kohtus süüdi ligikaudu 4000 inimest.

Kõrgtehnoloogiale keskendunud NarTesti toodetud NTX2000 töötab pealtnäha lihtsalt – testitav aine pannakse väikeses anumas aparaati, kus seda valgustab ühelt poolt spetsiaalne lamp, mis ergastab aine molekulid. Teises mõõdab detektor aine normaalolekusse pöördumise tulemusel tekkiva fluoressentsi intensiivsuse erinevatel lainepikkustel.

«Iga aine reageerib ultraviolettvalgusele erinevalt ja nii määrabki seadme närvivõrkudel baseeruv tarkvara, millega konkreetsel juhul on siis tegemist,» räägib NarTesti tegevjuht Martin Ruubel.

Plussiks kiirus

Testi vastuseks kulub 5–20 minutit, samas kui näidise laborisse ekspertiisi saatmisel võib vastuse saamine võtta aega kuid. Aparaadi kiirus on põhjus, miks NarTesti Euroopas ja USAs patenteeritud mudel äratas neli aastat tagasi Põhja-Carolina osariigi võimude huvi.

«Seal oli probleem, et tänaval tabatud uimastikoguste testimise aeg venis ekspertiisilaborites kuni 18 kuu pikkuseks,» selgitab Ruubel.

See tähendas, et uimastitega tabatud inimesed lasti enne ekspertiisi valmimist tagasi tänavale, sest kohtuasja algus venis.

Kaasaskantavasse kohvrisse mahtuv NarTesti aparaat sobis sealsetele võimudele ideaalselt, sest erinevalt Eestist, kus nõutakse ekspertiisiga määratud puhta narkootilise aine osakaalu tabatud ainest, piisab USAs vaid kinnitusest, et tegemist on tõepoolest uimastiga ja mitte mõne muu pulbri või vedelikuga.

«2007. aastal soetasid selle aparaadi endale mitmed sealsed politseijaoskonnad ja nad on sellega tõesti rahul. Samuti prokurörid,» räägib Ruubel.

Ruubeli sõnul on nende aparaadi abil nüüdseks kohtus süüdi mõistetud ligikaudu 4000 inimest. Umbes pool miljonit krooni maksev aparaat säästab ka hulga ekspertiisilaboris testide peale kuluvat raha.

Kui inimtööjõul tehtav täppisekspertiis maksab üle 1000 krooni, siis NarTesti aparaadiga tehtud ekspertiisi kulumaterjalide hinnaks kujuneb vähem kui 80 krooni. USAs suurema edu saavutamine seisab selle taga, et ükski NarTesti mudeli abil kohtus uimasti omamises süüdi mõistetutest pole süüdimõistvat otsust vaidlustanud.

«Kui keegi selle järgmises kohtuastmes vaidlustaks, peab kohus andma hinnangu, kas meie mudeli hinnang on ikka usaldusväärne. Ning jaatav vastus tähendaks, et ükski selle mudeliga määratud ekspertiis ei kuuluks tulevikus vaidlustamisele,» räägib Ruubel.

Seni on tulnud NarTestil seadme usaldusväärsust iga üksiku kohtuprotsessi käigus eraldi tõestada – paralleelselt laseb ettevõte teha igale proovile eraldi analüüsi ekspertiisibüroos.

Tartu mehed testivad

NarTestil endal ei sobi ühtegi uimastitega tabatud inimest ülemkohtule kaebust kirjutama utsitada. Sest nagu Ruubel ütleb – see oleks ebaeetiline. Nii võttis firma kevadest esimest korda tõsisemalt ette ka töö Euroopas.

«Oleme selleks kohati ja väga edukalt saanud kasutada Eesti välisesinduste abi,» ütleb Ruubel ja toob näiteks Tšehhi Vabariigi, kus saatkonna organiseeritud esitlusele tuli imeaparaati uudistama mitukümmend kohalikku politseijuhti.

«Nüüd oleme oma asjaajamisega jõudnud niikaugele, et novembris hakkavad seda aparaati testima Tšehhi ja Portugali politsei,» räägib Ruubel. Augus­tis anti üks aparaat testimiseks ka Tartusse Lõuna prefektuuri politseinikele.

Lõuna politsei jääb uut aparaati hinnates oma hinnangutes esialgu tagasihoidlikuks, sest seda on õnnestunud kasutada vaid paaril korral. Ent laiemas plaanis oleks sellise mudeli Eestis rakendamine praegu võimalik väärteoasjade menetlemisel, kus aparaat annaks olulise eelise menetluse kiiruses ja hinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles