Erakonnad tahavad uuringutes ka eakate eelistusi teada

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakas naine.
Eakas naine. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Vastukaaluks tänases Postimehes ilmunud loole «Küsitlejad eiravad eakaid inimesi» märkis Turu-uuringute AS tegevjuht Tõnis Stamberg, et sihtrühm 15-74 ei ole reegel ning näiteks erakondade tellitavates uuringutes vanusepiiri tihti ei seata.

Stambergi sõnul sõltub vanusepiir uuringu tellija soovist ning kui üldjuhul on sihtgrupiks inimesed vanuses 15-74, siis on ka erandeid. Nii tahetakse eakamete arvamust teada nii erakondade poolt tellitavates poliitilisi eelistusi puudutavates uuringutes kui ka ravimifirmade tellitavates uuringutes. Lisaks mitmetes muudes uuringutes, mille puhul konkreetset valdkonda ei saa nimetada.

Samas meediaväljaannete tellitavates suuremates küsitlustes, kus uuritakse inimeste poliitilisi eelistusi, kasutatakse üldiselt sihtgruppi 18-74. Stamberg ei osanud täpselt hinnata, kui palju võivad küsitluse tulemused erineda reaalsetest valimistulemustest tulenevalt sellest, et valimas käivad ka vanemad kui 74-aastased. «Eks ta mõned protsendid ikka mõjutab.»

«Valimas käivad 80-aastased inimesed ja poes käivad ka 80-aastased inimesed. Nende arvamus mõningate toodete puhul on väga tähtis,» märkis ta.  Ta tõi näite äsja tehtud uuringust, kus kõige vanem vastanud inimene on 87-aastane.

Stambergi hinnangul eelistavad uuringu tellijad üldiselt sihtrühma 15-74 seetõttu, et eakad ei ole turul enam nii aktiivsed.

«Ma ei näe seda, et küsitlusfirmad hakkaksid omnibusi valimit muutma. Selliseid otsuseid tuleb vastu võtta siis, kui aeg on selleks küps,» lisas ta.

Postimees kirjutas täna, et kuigi iga kümnes Eesti elanik on üle 74 aasta vana, ei pea kõikvõimalike turu-uuringute korraldajad nende arvamust miskiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles