Kanada väliseestlased muretsevad eesti keele kadumise pärast noorte seas

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääneranniku Eesti Päevad 2015 Whistleris, Kanadas.
Lääneranniku Eesti Päevad 2015 Whistleris, Kanadas. Foto: Kultuuriministeerium

Vancouveri Eesti Seltsi juhatuse liige Brigid Zurock tõdes Kanadas Whistleris peetavatel Lääneranniku Eesti Päevadel, et kohalike eestlaste suurim murekoht on keeleoskuse taandumine eelkõige noorte seas.

«Meil napib kokkupuuteid tänapäevase kõnekeelega. Pole, kes õpetaks grammatikareegleid. Vanem põlvkond oskab eesti keelt hästi, aga hirmust eksimise ees valime omavaheliseks suhtlemiseks tihti inglise keele. Samal ajal oleks keeleõppehuvilisi palju ja see võimalus muudaks meid väga rõõmsaks,» vahendas kultuuriministeerium Zurocki sõnu.

Vancouveri Eesti Seltsiga on seotud paarsada eestlast. Koos käiakse näiteks rahvatantsurühmades, laulukoorides, kogudustes ja pensionäride klubis. Kogukonna esindajad rääkisid, et kuulavad jõudumööda interneti vahendusel eesti raadiouudiseid ja jälgivad telesaateid.

Kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene kinnitas, et ministeerium võtab südameasjaks aidata koos partneritega leida eesti keele õpetaja ning otsib ka muid võimalusi Vancouveri kogukonna toetamiseks.

«Proovime juba järgmisel aastal kindlaks perioodiks aidata leida eesti keele õpetajat, kes oleks valmis Eestist Vancouverisse sõitma ning töötama siinsete huvilistega kuu-poolteist intensiivselt, et anda neile vajalike teadmisi,» rääkis Nõgene.

Tema sõnul ei ole selle korraldamine midagi ületamatut ning kui see on kogukonna soov, siis tuleb seda täita. «Lisaks on eesti keele õpetaja olemas Torontos. Esmalt aga paneme juba järgmisel nädalal kokku valiku uuematest raamatutest ja filmidest, kust tutvuda tänapäevase eesti keelepruugiga,» lubas Nõgene.

Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Anne-Ly Reimaa tuletas kohtumisel meelde keele- ja kultuurikümbluse võimalusi, mida tuleks agaralt kasutada.

«Käimasolev kolmas rahvuskaaslaste programm toetab muuhulgas väliseesti noorte õpinguid Eestis, aitab kaasmaalasi Eestisse keelekursustele ning lapsi laagritesse,» ütles Reimaa. «Eesmärk on, et side kodumaa ja eesti kultuuriga ei katkeks.»

Kultuuriministeeriumi esindajad kohtusid reedel, 7. augustil Kanadas Whistleris peetavatel Lääneranniku Eesti Päevadel Vancouveri Eesti Seltsi esindajatega. Kõne all olid võimalused, kuidas Eesti riik võiks Kanada lääneranniku eestlastele nende püüdlustes toeks olla.

Lääneranniku Eesti Päevadel toimub lisaks arvukatele kultuuriüritustele seminare, kohtumisi ja arutelusid, kus on teemaks eestlus, eesti keel ja eestlaseks olemine võõrsil. Festivalile on sõitnud arvukalt eestlasi Kanadast ja USAst ning esinejaid Eestist. Lääneranniku Eesti Päevad lõpetatakse pühapäeval, 9. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles