Ida-Virumaa õpetajad hakkavad eesti keelt õppima

Indrek Mäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Karin Klaus

Haridus- ja teadusministeerium ning Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) alustasid eile koostööd ligi 200 Ida-Virumaa õpetaja koolitamiseks, kursuste käigus omandavad pedagoogid riigikeele oskuse B2 või C1 tasemel.

Vabariigi valitsuse määruse kohaselt peavad pedagoogid valdama eesti keelt vähemalt B2 tasemel ning eesti keeles aineid andev õpetaja kohustub riigikeelt oskama C1 tasemel.

Kuna Ida-Virumaal on võimalused eesti keele praktiseerimiseks kesised, antakse haridus- ja teadusministeeriumi keeleosakonna juhataja Piret Kärtneri sõnul õpetajatele koolituste kaudu võimalus vajalik keeleoskus saavutada või olemasolevat täiendada. «Sihtrühmaks on need õpetajad, kelle keeleoskus hetkel nõuetele ei vasta või kes küll omavad vastavat tasemetunnistust, ent soovivad oma eesti keele oskust parandada,» ütles ta.

MISA arenduskeskuse valdkonnajuhi Jana Tondi sõnul said kõik Ida-Virumaa lasteaiad ning üldharidus- ja kutsekoolid esitada oma pedagoogid keeleõppe soovijate nimekirja. «Kuna oleme Ida-Virumaal sellele sihtrühmale korraldanud mitmeid seminare, siis teame koolitust vajavate õpetajate arvu ning keegi soovijatest ei pidanud kõrvale jääma,» kinnitas Tondi. Kärtneri sõnul läbivad kõik õpetajad keeletesti, mille tulemuse põhjal jaotatakse nad erineva taseme kursuste vahel.

Iga koolitusel osaleja peab sooritama ka tasemeeksami ning 2016. aasta kevadeks oodatakse selle edukat läbimist 80 protsendilt keeleõppe saajatest. «Kui eksamit sooritada ei õnnestu, siis tuleb veel õppida ja see hiljem uuesti teha – kursuse jooksul toimuvad riiklikud tasemeeksamid kahel korral,» ütles Kärtner.

Õpetajate motivatsiooni tõstmiseks viiakse vähemalt kord kuus läbi kuuetunnised intensiivõppepäevad, mis toimuvad tavaõppe keskkonnast eemal. «Õpetajad viiakse kohtuma erinevate ametiasutuste spetsialistide ja ekspertidega, kelle hulka kuuluvad näiteks päästeameti või politsei- ja piirivalveameti esindajad, lisaks on keeleomandajatele intensiivõppe päevadel toeks ja vestluskaaslaseks eesti keelt emakeelena kõnelevad kollegid,» rääkis MISA kommunikatsioonijuht Ann Asser.

Kärtneri sõnul aitavad intensiivõppepäevad järele jõuda ka neil, kes on mingil põhjusel pidanud mõne tunni vahele jätma või kes vajavad rohkem aega õpitu kinnistamiseks. «Saadav elamus aitab ka motivatsiooni tõsta, õpetajatöö on pingeline ja energiamahukas ning seetõttu on selliste ürituste korraldamine vajalik,» lõpetas ta.

Pedagoogidele mõeldud keeletunnid hakkavad toimuma kaks korda nädalas, seda kuni 15-s 13 inimesega grupis.

Koolitused viiakse läbi Narvas, Sillamäel, Kohtla-Järvel ja Jõhvis ning neid hakkab MISA korraldatud hanke tulemusena läbi viima keelefirma Algus OÜ. Eesti keele tasemekoolitusi rahastab haridus ja teadusministeerium riigieelarve vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles