Kohus mõistis fentanüüliga äritsenud mehe kuueks aastaks vangi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fentanüüliga äritsemise eest kuueks aastaks vangi mõistetud 29-aastane Deniss.
Fentanüüliga äritsemise eest kuueks aastaks vangi mõistetud 29-aastane Deniss. Foto: Põhja prefektuur

Harju maakohus mõistis teisipäeval mehe süüdi suures koguses fentanüüli ebaseaduslikus käitlemises ja karistas teda kuue aasta pikkuse reaalse vangistusega.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo narko- ja organiseeritud kuritegude talituse töötajad pidasid käesoleva aasta aprilli alguses Tallinnas Koplis kahtlustatavana kinni 29-aastase Denissi, kelle korterist leiti läbiotsimise käigus ligi 35 grammi fentanüüli sisaldavat pulbrit.

Narkootilise aine ekspertiis tuvastas, et Denissi korterist leitud narkootilisest ainest oleks piisanud narkojoobe tekitamiseks umbes 14 000 inimesele ehk ligi Rakvere suuruse linna elanikele, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Põhja ringkonnaprokuratuuri prokurör Vahur Verte sõnul tuvastati uurimisega, et Deniss võttis tema korterist leitud fentanüüli ostmiseks korteri tagatisel 8000 eurot laenu. Ehkki Deniss andis fentanüüli omandamise eesmärkide osas vasturääkivaid selgitusi, tuvastati menetluse käigus, et Deniss oli jõudnud ühe osa ostetud fentanüülist ka juba maha müüa. Politsei leidis Denissi korterist ka enam kui 500 eurot kriminaaltulu, mille kohus konfiskeeris.

«Fentanüüli ohtlikkusest on räägitud palju. Selle kangust iseloomustab hästi näide, et ka meditsiinis kasutatakse fentanüüli, kuid seda ainult äärmistel juhtudel  - vaid siis kui teised ääretult tugevad ravimid lihtsalt enam ei mõju. Ja isegi siis on kogused mikrogrammides. Seda on sadu kordi vähem kui narkomaanidel. Ent ka staažikal narkomaanil on üks doos fentanüüli vähem kui milligramm. Sellise täpsusega dooside mõõtmine kodustes tingimustes, ilma nn apteegikaaluta on õnnemäng. Väikseimgi viga doseerimisel võib tuua kaasa üledoosi. Samuti suurendab üledooside ohtu asjaolu, et ostja ei tea mitte kunagi ostetud aine kontsentreerituse astet. Ka väike kõikumine puhta aine protsendis võib kaasa tuua üledoosi. Selle eest pole kaitstud ei pikaajalised tarvitajad, veel vähem esimest korda proovijad,» selgitas ringkonnaprokurör Verte.

Harju maakohus mõistis varem kahel korral kriminaalkorras karistatud Denissile kokkuleppemenetluses kuue aasta pikkuse reaalse vangistuse ning temalt enda tarbeks fentanüüli ostnud Vladimirile kolme aasta pikkuse tingimisi vangistuse, mille vältel peab Vladimir edukalt läbima ka narkosõltuvusravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles