Ämaris maandus üks maailma suurimaid transpordilennukeid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna maandus Ämari lennubaasis üks maailma suurimaid transpordilennukeid, Ameerika Ühendriikide õhuväele kuuluv C-5M Super Galaxy. 

Ämari lennubaasi ülema kolonelleitnant Ülar Lõhmuse sõnul on Ämaris varem käinud väga suurtest transpordilennukitest An-124 ning suurte transpordilennukite C-17 maandumised on muutunud juba peaaegu igapäevasteks.

«C-5 maandumine Ämaris annab meile hea võimaluse harjutada väga suure transpordilennuki vastuvõtmist,» ütles kolonelleitnant Lõhmus ja lisas, et C-5 on varem maandunud Tallinnas, mitte aga Ämaris.

Lennuk saabus Eestisse Saksamaalt, Ramsteini lennubaasist ning lendab täna edasi Dovery lennubaasi Ameerika Ühendriikides.

Lennuki C-5 tulek Ämari lennubaasi on seotud järgmisel nädalal algava Eesti ja USA õhuväe ühisharjutusega. Eile ning täna tõid eelseisvaks harjutuseks vajalikku varustust ka transpordilennukid Boeing 747-400F, mis samuti varem polnud Ämaris maandunud.

C-5 kuulub maailma suurimate militaarsete transpordilennukite hulka ning suudab täita strateegilisi ülesandeid. C-5M Super Galaxy on lennuki C-5 Galaxy täiendatud ja moderniseeritud versioon, mis võeti kasutusele 2014. aastal. Lennuk võib pardale võtta üle 122 tonni lasti. Lastiruum võib mahutada kuni kuus helikopterit AH-64 Apache või kuni viis lahingumasinat Bradley.

Lennuki C-5 maksimaalne lennukiirus on 930 kilomeetrit tunnis ning maksimaalne lennukaugus laadungiga 120 tonni ilma õhus tankimata on umbes 4500 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles