Värä: Eesti ajakirjanike sattumine musta nimekirja on arusaamatus

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgenia Värä
Jevgenia Värä Foto: Архив ДД

Venekeelse Postimehe peatoimetaja, praegu lapsepuhkusel viibiva Jevgenia Värä hinnangul on kahe Eesti ajakirjaniku sattumine Ukraina musta nimekirja arusaamatus.

Vära ütles, et kuigi on suhteliselt ootuspärane, et Ukraina saatkond ei kommenteeri olukorda, kus Postimehe vene toimetuse ajakirjanik Marianna Tarassenko ja toimetusega koostööd teinud vabakutseline ajakirjanik Andrei Babin sattusid Ukraina presidendi Petro Porošenko musta nimekirja, on tal sellest väga kahju. Enda sõnul sooviks ta teada saada, mis on selle otsuse aluseks.

Värä märkis, et on olnud alati kutsutud Ukraina saatkonna üritustele ning nii tema ise kui kogu toimetus on teinud viimastel presidendi ja raada valimistel saatkonnaga tihedat koostööd. «Ükski Marianna Tarassenko ega Babini artikkel pole kordagi põhjustanud avalikku negatiivset reaktsiooni ei saatkonna ega kohaliku Ukraina kogukonna poolt, rääkimata näiteks soovist vastulauset avaldada,» lausus ta.

Tema sõnul tundub, et tegu on arusaamatusega ning küllap on keegi, kelle motiiviks on ilmselt isiklik vaen, serveerinud asja Ukraina diplomaatidele vales valguses. Ta lisas, et ei usu, et Kiievis keegi väga hoolikalt nädalalehe Den za Dnjom tegevust jälgib.

«Eriti naljakas on aga see, et Marianna Tarassenko mitu aastat koordineeris toimetuse koostööd meie Ukraina kaasautoriga, kes nüüd teeb koostööd Lääne meediaga Ukrainas, on igati lojaalne Ukraina riigile ja oli samuti väga üllatunud sellest uudisest. Mina aga väga loodan, et Ukraina, mille saatus huvitab mind nii ajakirjanikuna kui ka isiklikult, lõpetab jamamise ja keskendub reformidele,» ütles Värä.

Ukraina president Petro Porošenko allkirjastas kolmapäeva hiliõhtul sanktsioonide nimistu, millega kehtestati sissesõidukeeld ligi 400 inimesele, nende seas ka Eesti ajakirjanikele Andrei Babinile ja Marianna Tarassenkole.

Copy
Tagasi üles