Hukkunud rollerijuhi vanemad ei usu Jõesaare kahetsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päev pärast õnnetust meenutasid Nõmme tee ja Linnu tee ristmikul juhtunud traagilisi sündmusi küünlad, lilled ja hukkunud sõpra leinavad noored. Tundide kaupa istus sündmuskohas teepervel ka Andres Jõesaar (pildil vasakul).
Päev pärast õnnetust meenutasid Nõmme tee ja Linnu tee ristmikul juhtunud traagilisi sündmusi küünlad, lilled ja hukkunud sõpra leinavad noored. Tundide kaupa istus sündmuskohas teepervel ka Andres Jõesaar (pildil vasakul). Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

Suvel traagilises liiklusõnnetuses hukkunud Alar Leuska vanemad ei usu ringhäälingunõukogu juhi Andres Jõesaare kahetsust, sest mees pole nende sõnul nendega siiani ühendust võtnud. Jõesaare advokaat Indrek Sirk on teatest hämmingus.

«Kuigi Andres Jõesaare esindajaks oleval advokaadil on hukkunu isa kontaktandmed olemas, ei ole nende poolt hukkunu vanematega seni ühendust võtnud, rääkimata vabanduse või kaastundeavalduse esitamisest,» kinnitas Alar Leuska vanemaid esindav advokaat Eero Tonka Postimees.ee’le.

«Kuivõrd Andres Jõesaar ei ole oma süüd veel tunnistanud, on ka ebausutav temapoolne puhtsüdamlik kahetsus,» sõnas Tonka.

Andres Jõesaar ütles Postimees.ee’le, et on poisi vanematele kirjutanud kaks kirja ning püüdnud neid prokuröri kaudu edastada, tema advokaat Indrek Sirk on poisi isaga rääkinud otse, viimati veel eile hommikul.

«Olen avaldanud kahetsust, avaldan siiamaani, avaldan kaastunnet jätkuvalt tänagi. Kirjad kirjutasin oma käega, seal on kõik mu kontaktandmed kirjas. Mõistan ka, kui nad ei taha minuga kohtuda, see on olnud poisi isa soov, mis on minuni jõudnud ja ma austan seda,» lausus Jõesaar.

Katsed kirja edastada

Jõesaart esindav vandeadvokaat Indrek Sirk oli Leuska advokaadi teatest hämmingus, sest oli vaid mõni tund varem just poisi isaga telefonitsi rääkinud. Sirk selgitas Postimees.ee'le, et tunneb isiklikult Alar Leuska isa ning tänu sellele sai ta mehega esmakordselt juba 21. juulil telefonitsi vestelda. Umbes tunniajase kõne ajal oli ta ka edastanud Jõesaare kaastunde ja kahetsuse.

Sirk selgitas, et liiklusõnnetuse järel on kriminaalmenetluses osalevatel isikutel väga raske omavahel suhelda, sest sündmuskohal visiitkaarte ei vahetata ning uurijad isikuandmeid ei avalda. «Jõesaar pöördus minu poole avarii järel esimesel tööpäeval ja avaldas soovi leida kontakti hukkunud ja viga saanud noorte vanematega, et neile oma kahetsust väljendada.»

Kuna politsei andmeid ei avalda, kirjutas Sirk prokuratuurile taotluse edastada Jõesaare kahetsuskirjad kannatanute vanematele, kuid nii prokuratuur, politsei kui riigiprokuratuur tagastasid need vastusega, et nemad ei osuta kullerteenust. «Jõesaar on üritanud kahetuskirju edastada, kuid riigiasutused kahjuks pole seda teinud,» tõdes advokaat.

Sirk ütles, et vestlustest Alar Leuska isaga saab ta aru, et pere elab siiani kaotust rängalt üle, kuid taktitundest ei ole ta vahpealsel ajal nendega ühendust võtnud. Alles nüüd, pärast politsei kahtlustuse esitamist Jõesaarele, tegi ta seda uuesti. Sirgi sõnul ei soovi poisi isa Jõesaarega kohtuda.

«Ta ei ole mulle öelnud, mida ta ootab,» sõnas vandeadvokaat. «Me oleme pakkunud kohtumist ja selgitamist, oleme avaldanud kahetsust, olen küsinud, kas neil on varalisi nõudmisi – oleme kõigeks avatud.»

Kirjad lõpuks teel

Täna hommikul kohtusid Sirk ja Jõesaar kannatanute advokaatidega. «Andsime täna üle need kirjad, mille prokuratuur tagastas, samuti selle, mille Jõesaar kirjutas eile pärast advokaatide taotluskirja,» kinnitas Sirk.

«Tõenäoliselt nad ootasid, et Jõesaar tingimusteta end kohe süüdi oleks tunnistanud, kuid mis teha, tema mälupilt avariist oli teistsugune. Samas ta tunnistab, et on inimene ja võis eksida,» väljendas Sirk oma arvamust.

«Mul on väga vähe olnud kliente, kes tulevad mu juurde, kes ütlevad, et tahavad ainult tõde ja õiget lahendit, nagu ütles Jõesaar,» lisas vandeadvokaat.

Leuska advokaat Eero Tonka märkis pärast tänast kohtumist, et käimasoleva kriminaalmenetluse tõttu pole praegu võimalik kannatanute poolt rohkem täpsustusi esitada. Ta lisas vaid, et hukkunud noormehe vanemad soovivad õiglust ja hingerahu.

Kergendav asjaolu

Leuska advokaat viitas oma teates, et süü ülestunnistamisele ilmumine ja puhtsüdamlik kahetsus oleks karistusseadustiku kohaselt käsitletav karistust kergendava asjaoluna.

Jõesaar sõnas seepeale Postimees.ee'le: «Seda karistust ei saa kergendada. See tunne, mis on, ma loodan, et mitte keegi kunagi ei peaks tundma. See, missugune karistus on karistus, sel pole üldse tähtsust. Kas see on viis, kümme või viisteist aastat, see ei muuda asja olematuks,» sõnas ta.

Avarii juhtus 17. juulil kell 16.03 Nõmme tee ja Linnu tee ristmikul, kus Jõesaar sõitis Volvoga punase fooritule ajal ristmikule ning põrkas seal kokku rohelise tule ajal sõitma hakanud rolleriga Aprilia, mida juhtis 17-aastane FC Flora noormängija Alar Leuska. Rollerijuht hukkus liiklusõnnetuses ning tema kaassõitja, 16-aastane neiu sai vigastada. Sel esmaspäeval esitas politsei Jõesaarele kahtlustuse avarii põhjustamises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles